Utemöbler till verandan & balkongen – Guide

Utemöbler guide

Kanske är det det faktum att den svenska sommaren är så kort, som gör att vi svenskar så gärna tillbringar så mycket tid som möjligt utomhus. Vi vill ta vara på varenda soltimme, och därför flyttar vi ut många av våra vardagliga aktiviteter till trädgård och uteplats. Och för att kunna njuta av både grillat och fika, och tillbringa långa underbara sommarkvällar i glada vänners lag, måste vi förstås också ha utemöbler för alla ändamål.

Eftersom både smak och behov varierar, och ingen trädgård är den andra lik, måste det finnas ett stort och brett utbud av utemöbler, så att alla kan hitta sina favoriter, oavsett om man har en stor och lummig villaträdgård, eller bara en liten balkong att möblera. Utbudet är stort och du kan hitta möbler i massor av modeller och material.

Klicka på de utemöbler som du vill läsa mer om

Trä

Rotting

Konstrotting

Skydd för utemöbler

Aluminium

Förvaring

Lounge

Parasoll och solskydd

Soffor

Stolar

Solstolar

Utemöbler av trä

Tillbaka till listan

Utemöbler av trä

De mest klassiska utemöblerna är de av trä, som vi använt i detta land i så många år. Här kan du hitta en mängd olika grupper och enskilda utemöbler, i både gamla klassiska modeller, och moderna nyskapande. Den mest klassiska av dem alla är väl den gamla torpmöbeln, med klaffstolar och kryssbord i vitmålat trä. Detta är utemöbeln som de flesta förknippar mycket starkt med svensk sommar.

Men, det är inte bara klassiker du hittar i sortimentet av utemöbler i trä. Här finns både moderna och speciella möbelgrupper för alla tänkbara ändamål. Dessutom finns både stolar, fåtöljer, soffor, bänkar och bord som inte enbart säljs i grupp, utan ger dig möjlighet att själv kombinera ihop det möblemang du vill ha i din trädgård eller på din balkong.Trämöbel, 2 stolar och 1 bord

När det gäller möbler i trä, finns inte bara utrymme för trärena, målade eller laserade möbler, utan här finns också olika träslag, som har olika egenskaper. Furu är ett vanligt träslag i både målade och trärena möbler, men teak och hardwood (olika hårda träslag som acasia och redwood) förekommer också flitigt. Teak är ett träslag som står sig bra mot väta, och klarar många år utomhus. Teak innehåller mycket olja i sig självt, och behöver därför inte oljas varje år, som andra trämöbler. Allt trä behöver dock ses om för att få en så lång hållbarhet som möjligt, men olika träslag kräver olika mycket omsorg.

Trä är nog det material de flesta vill se i en svensk trädgård, och det beror kanske främst på att trä är ett material som i alla tider använts för både hus och möbler i vårt land. Och om du ger din utemöbel den vård den behöver kan du mycket väl använda möbler i trä både på en takad altan, och ute i det fria. Det kan dock vara bra att tänka på att fukten från gräset kan angripa möbelbenen, och därför kan det vara lämpligt att placera dina trämöbler på en uteplats med plattor eller trägolv, just för att skydda från fukt mot träet. Tänk också på att förvara dina trämöbler torrt och svalt, när det inte är trädgårdssäsong. Täck dem inte och ta inte in dem i värmen, eftersom det då finns risk för sprickbildning.

Priserna på trämöbler varierar kraftigt beroende på modell och material. En enklare möbelgrupp kan du få för runt 2000 kr, medan du kan få betala från det dubbla och uppåt för en större möbelgrupp, med soffa, stolar och bord.

Utemöbler i rotting

Tillbaka till listan

Utemöbler i rotting med träbord

Utemöbler i rotting (eller korgmöbler som vi ibland kallar dem) har varit populära under lång tid, men kan nog sägas ha fått ett uppsving de senaste åren. Stolar och fåtöljer i rotting passar lika bra inomhus, som ute i trädgården, vilket har gjort dem oerhört populära.
Populariteten beror på att dessa möbler oftast har en helt unik design, men också för att rotting är ett mycket hållbart material.

Rotting är ett naturmaterial, och det kommer från en sorts palm. Rottingen har naturligt en vacker gyllenbrun färg, men möblerna säljs ibland också färgade i vitt eller svart. På senare tid ser man också rottingmöbler i en blekt grå färg, som liknar den patina de kan få efter många års användning utomhus.

Vill du ha dina rottingmöbler utomhus, rekommenderas det att du ställer dem under ett tak. Om de står helt oskyddade, och utsätts för vädrets växlingar, håller de inte så länge, som de gör om du placerar dem skyddat. Har du dem ute i trädgården bör du åtminstone täcka över dina möbler vid regn. Torka av möblerna regelbundet, med en fuktig trasa med lite tvättmedel. Eftersom rottingmöbler är flätade samlas lätt damm och smuts vid flätningarna, och därför är det bra att torka av dem regelbundet. I övrigt kräver inte rottingmöbler så mycket skötsel. En noggrann rengöring någon gång om året, kanske när du ställer ut dem och/eller när du tar in dem. Dammsug dem och torka av dem, och om du har målade möbler behöver du kanske bättra på målningen.

Utemöbler av äkta rotting är ofta något dyrare än trämöbler eller möbelgrupper av andra material, som exempelvis plast. En sittgrupp, eller en lite mer genomarbetad sittgrupp kostar mellan 9000 kr och 15 000 kr, men det går att få enklare rottinggrupper för runt 3000 kr.

Rotting är ett vackert material, som lätt kan kombineras med andra naturmaterial, Du kan, till exempel, kombinera stolar, eller fåtöljer, i rotting, med ett bord i trä. Sköna fåtöljer i rotting brukar kosta från runt 3000 kr styck, och du kan välja på mängder av olika modeller, från karmstolar till öronlappsfåtöljer i klassiska modeller.

Rottingmöbler används, som sagt, bäst skyddat under tak, och är därför perfekta för en altan eller balkong, oavsett om den är inglasad eller inte. Paviljonger och andra fristående uteplatser, med skyddande tak, är mycket populärt idag, och här är naturligtvis en möbelgrupp i rotting ett utmärkt alternativ.

Utemöbler i konstrotting

Tillbaka till listan

Sittgrupp i konstrotting

För alla som älskar de vackra, och speciella rottingmöblerna, men som vill kunna ha möblerna utomhus, utan tak, är möbler i konstrotting det bästa alternativet. Konstrotting ser ut som naturrotting, och möblerna tillverkas på ungefär samma sätt. De flätas för hand, runt en stabil stomme, som tål väder och vind. Konstrotting är mycket hållbart, och det kräver i stort sett inget underhåll alls. Du kan ha dina möbler utomhus, och de klarar till och med av att stå i direkt solljus, utan att skadas. Annars brukar man ju mest tala om att skydda möblerna mot regn, men solens heta strålar påverkar också de flesta material, dock inte konstrotting, om du köper möbler av bra kvalitet med hög UV-beständighet. Konstrotting är nämligen ett samlingsnamn på plastmaterial som liknar naturlig rotting. Det vanligaste materialet i konstrotting är polyethylene, men den mest hållbara rottingen tillverkas av hularofiber. Hularofiber är dessutom ett återvunnet material, och är alltså ett mycket miljövänligt alternativ. Stommen i möbler av konstrotting är av stål eller aluminium. Här står valet mellan om du vill ha lätta möbler, som du enkelt kan flytta omkring, eller möbler av ett tyngre material (stål).

Möbler av konstrotting kräver inget annat underhåll, än att hålla dem rena. Du kan torka av med en fuktig trasa, och ett rengöringsmedel för plast, eller helt enkelt ett vanligt, milt diskmedel.
Möbler i konstrotting finns i alla tänkbara modeller. Dels kan du hitta möbelgrupper, stolar och fåtöljer i den speciella design som vi är vana att se på möbler av naturrotting, men detta material som är så praktiskt, och kan användas överallt ute, inbjuder naturligtvis också till en rad nya spännande möbler. Sköna loungemöbler, för uteplatsen, matgrupper, sittgrupper och liggstolar. Ja, det finns i stort sett ingen begränsning för hur du kan möblera ditt uterum, eller uteplatsen, om du väljer möbler av konstrotting. Eftersom du inte behöver tänka på ett skyddande tak eller liknande, kan du bygga upp en mysig rumsmiljö både på altanen och ute i trädgården.

Priserna på utemöbler av konstrotting varierar förstås på vilken typ av möbler du köper. En enklare stol, till ett cafébord eller liknande kan du få för ett par hundra. Och en stor, skön loungegrupp kan gå på mellan 10000 och 15000 kronor. Priserna beror förstås på vilken modell, och vilken möbel man väljer, men också på vilket material konstrottingmöbeln är tillverkad av.

Skydd för utemöbler

Tillbaka till listan

Skydd för utemöbler i plast

Den svenska sommaren är ju, tyvärr inte bara sol, värme och sköna grillkvällar i goda vänners lag. Ibland gör regn och rusk att vi drar oss inomhus, och inte kan utnyttja de fina utemöblerna. Har du kostat på dig utemöbler, vill du förstås också skydda möblerna mot regnet. Med ett skydd som du drar över, slipper du blöta möbler på uteplatsen, och samtidigt ger du möblerna en betydligt längre livstid.

Det finns möbelskydd för enstaka möbler, men också för hela grupper av möbler. Ett skydd som är specialanpassat för en matgrupp, eller en sittgrupp, till exempel, sitter mycket säkrare om blåsten tar i, och du kan vara säker på att skyddet finns på plats och inte blåser av. De överdrag till utemöbler som säljs är tillverkade i plastmaterial, och skyddar effektivt både mot regn och smuts, och naturligtvis också mot snö, om du förvarar dina möbler ute under vintern. Om möblerna ska stå ute under vintern finns också särskilda överdrag, som är speciellt anpassade för vinterförhållanden, och här finns också lite större modeller som gör det möjligt att förvara mindre saker, som grillar och blomurnor, tillsammans med möblerna.

När du väljer överdrag är det viktigt att tänka på hur du vill använda möbelskydden. För vinterförvaring behöver du välja ett kraftigt material, så att skyddet står emot alla de påfrestningar det kommer att utsättas för. Skydd som bara ska användas vid dåligt väder, under sommaren, behöver kanske inte vara lika kraftiga, men det är ändå bra att inte välja ett alltför tunt material.
Det är bra att titta på hur skyddet sitter, i synnerhet om det ofta blåser där du bor. Ett formsytt skydd, med bra stängningsanordning sitter det sitter oavsett om vinden sliter och drar i överdraget. Ett överdrag som lätt blåser av gör ju ingen större nytta.

Hittar du inget överdrag som är avsett för just den möbelgrupp du har, väljer du ett skydd som täcker hela gruppen, eller möbeln, utan att det blir alltför mycket löst material, som kan fungera som vindfång. Ett regnskydd eller överdrag är ett effektivt, och också relativt billigt, sätt att skydda dina möbler, och ge dem ett längre liv. Beroende på modell och material kostar överdragen mellan 500 och 1000 kronor. Mer avancerade överdrag kan förstås kosta mer, men för vanlig användning kan du hitta skydd till de flesta utemöbler för under tusenlappen. Med tanke på att möblernas livslängd kan förlängas med flera år, och att du själv sparar in en massa jobb med att torka och vårda möblerna efter regnväder, är det ett billigt pris.

Utemöbler i aluminium

Tillbaka till listan

Matgrupp i vit aluminium

Aluminium är ett perfekt material för utemöbler för den svenska sommaren. Möbler i aluminium är i stort sett underhållsfria, och kan stå ute i alla väder.

Aluminium är en lätt metall, vilket gör det enkelt och bekvämt att flytta runt möblerna efter behov och humör. Många av stolmodellerna är också hopfällbara, vilket gör dem ännu mer lätthanterliga.
I stolar kombineras aluminium ofta med textilene, ett konstmaterial som också tål väder och vind, och inte kräver något underhåll. Dessa möbler torkar mycket snabbt efter ett regn, och kan användas nästan direkt.

Aluminium används i massor av olika möbelmodeller, i både matgrupper, sittgrupper, stolar och bord. Materialet går utmärkt att kombinera, och bord av aluminium kan både ha skiva av olika träslag, konstmaterial eller naturligtvis också en skiva av aluminium.

För den som vill ha en lätt och flexibel utemöbel, som inte behöver bäras in eller skyddas mot regn, och som håller i många år, är aluminium ett bra val. Du kan både ha en matgrupp, eller en sittgrupp var du vill i trädgården, utan att behöva oroa dig för regn. Många av stolmodellerna i detta material är så kallade positionsstolar, med ställbar rygg, som gör dem bekväma vid alla tillfällen. Fäll upp ryggstödet för en bra sittställning vid matbordet, och fäll ner det och förvandla din stol till en skön vilstol, för eftermiddagsvilan.

Aluminium används inte bara i matgrupper och liknande, utan du kan också hitta en mängd olika sol- och liggstolar i detta lätta och praktiska material. Den stora variationen av möbler, samt det underhållsfria materialet gör att utemöbler i aluminium passar överallt, både inne på altanen, på balkongen och fritt ute i trädgården. Väljer du möbler av aluminium kan du flytta runt dem som du vill, utan att tänka på om de utsätts för väder och vind.

Kostnaden varierar, beroende på typ av möbel och eventuella andra material. Enklare aluminiumstolar, med textilene i sittdynan, kan du få från ett par hundralappar, medan en större och mer genomarbetad möbelgrupp ligger på priser från runt 2000 kr. Man kan nog säga att aluminium är ett av de material, där man kan hitta möbler i alla prisklasser, från enklare möbler till riktigt lågt pris, till mer exklusiva grupper eller solstolar för betydligt högre pris. En matgrupp i aluminium och teak, med bord och sex stolar, kostar cirka 10 000 kr, och det är då en utemöbel som håller i många år, eftersom också teak är ett mycket hållbart och vädertåligt material.

Förvaring för utemöbler och dynor

Tillbaka till listan

Förvaring för utemöbler och dynor

Att inreda uteplats och trädgård är ett sätt att kunna ta vara på den korta svenska sommaren så mycket som möjligt. Trädgårdsmöbler har vi använt länge, men aldrig tidigare har vi lagt så mycket energi på att verkligen skapa mysiga platser utomhus, både för mat och avkoppling. Många nöjer sig inte längre enbart med att grilla en korv, när man vill laga maten utomhus, utan vi sätter på olika sätt ihop utekök, eller matlagningsplatser där vi även kan tillreda annat än grillat. Och naturligtvis måste man använda dynor, kuddar och andra textilier för att skapa den där mysiga, avslappnande stämningen vi drömmer om. Men, den svenska sommaren bjuder också på en och annan regnskur, och då kan inte alla dynor och kuddar ligga oskyddade ute i regnet. Vi har att välja på att bära alltihop ut och in varje dag, eller att skaffa en bra förvaring, där dynorna ligger skyddade, och är lätta att komma åt.

Det finns idag ett stort utbud av förvaringsboxar för trädgårdsdynor på marknaden. Förvaringsboxar i plastmaterial kan stå placerade var som helst, och de kräver heller inget underhåll. Men, det finns också förvaringsmöbler i trä, som är ett material som många föredrar när det gäller trädgårdsmöbler.
Behöver du bara en smart och praktisk förvaring för dynorna, som du vill kunna placera var du vill, kan en förvaringsbox i plast vara det bästa alternativet. Men, vill du ha mer än en förvaringsmöbel, kan du välja en box i trä, som samtidigt fungerar som sittbänk. En förvaringsbox i trä kräver, som alla trämöbler, viss skötsel, och den är heller inte lämplig att ha stående helt oskyddat. Ofta är dessa förvaringsmöbler av trä, inte heller helt täta, och bör också av den anledningen placeras under tak, för att inte dynorna ska bli fuktiga. Men, för den som har en takad altan, eller ett uterum, och som vill ha en snygg kombinationsmöbel, är kanske träboxen det bästa valet.

En förvaringsbox för dynorna hjälper dig att bespara dig mycket jobb, och det ger naturligtvis också dina dynor och kuddar ett längre liv, eftersom de inte behöver bli utsatta för vädrets påverkan, vare sig regn eller solens brännande strålar, när de inte används.

Dynlådor finns också i andra material, som naturrotting och konstrotting, och det är alltså inte svårt att hitta en förvaring som passar ihop med dina möbler. Priserna ligger, beroende på utförande och material, på från 1000 kr och uppåt.

Utemöbler Lounge

Tillbaka till listan

Loungemöbler på uteplats

Sommaren är en underbar tid, och eftersom den är ganska kort här uppe i norr, får vi försöka ta vara på den så mycket som möjligt. Den korta, men intensiva sommaren får allt fler av oss att verkligen flytta utomhus med de flesta av våra aktiviteter. Vi möblerar och inreder uterum och uteplatser på ett sätt som allt mer liknar inomhus inredning. Och naturligtvis är inte utemöbler enbart en matgrupp där man äter det grillade köttet, eller tar en kopp kaffe i solskenet. Nej, idag finns det utemöbler för alla tillfällen, och med en skön loungegrupp på uteplatsen kan man bara vara, och njuta av utelivet.

Lounge syftar på vardagsrum, eller ett stort rum för umgänge, och det är också en plats för skönt umgänge med släkt och vänner vi skapar när vi möblerar ute med loungemöbler. Ofta innehåller loungegruppen en skön soffa, men det kan också vara bekväma stolar där man gärna sitter kvar efter middagen.

Vilken typ av loungemöbel du väljer beror förstås både på personlig smak, utrymme och användning. Trenden går mot allt större och bekvämare soffgrupper, precis som inne i vardagsrummet hemma. Loungemöbler i konstrotting, med tjocka, sköna dynor att sitta på, inbjuder till många timmars samvaro i den ljumma sommarkvällen. Konstrotting är det vanligaste materialet i de modernare loungemöblerna, vilket gör att möblerna blir både tåliga och lättskötta. Du kan placera en stor och inbjudande soffgrupp ute på uteplatsen, även om den saknar tak. Många av de stora sofforna köps i sektioner och du kan själv bygga ihop din möbel så att den passar perfekt för just dina, och familjens, behov och förutsättningar. Hörndelar, raka delar och änddelar gör att du kan bygga en gigantisk hörnsoffa, eller nöja dig med en lite mindre modell, om familjen är liten, eller om din uteplats inte är så stor. Men, du behöver naturligtvis inte köpa dina loungemöbler i byggdelar. Visserligen är det en fantastisk möjlighet att kunna anpassa möblerna efter det utrymme, och det behov man har. Men, det finns också loungegrupper som är färdiga som de är, och som inte alltid behöver bestå av en soffa med bord. En två- eller tresitsig soffa och ett par fåtöljer kan också vara en bra loungemöbel. Man kan nog säga att det i stort sett finns lika stora variationsmöjligheter på en skön möbelgrupp ute, som det gör för vardagsrummet, eller gillestugan inomhus.

Parasoll och solskydd

Tillbaka till listan

Vitt parasoll

Även om vi väl alla längtar efter sommaren, och verkligen älskar att vara ute i det värmande solskenet, behöver vi ändå skydda oss mot de mest brännande strålarna. Och heta dagar kan det vara skönt att kunna få lite svalkande skugga, oavsett om vi sitter vid kaffebordet eller i en vilstol på stranden.

Ett parasoll är det perfekta solskyddet, var du än befinner dig. Ett parasoll av en mindre modell är enkelt att flytta och du kan ta det med dig dit du behöver. Till stranden, gräsmattan eller till lekplatsen. Det finns också riktigt små parasoll, som är avsedda för användning på balkongen, men som kan vara praktiska också på andra platser på grund av det lilla formatet. Men, det finns också ett stort utbud av så kallade hängparasoll, där parasollet hänger på en arm, och därför är perfekt vid uteplatsen. Dessa parasoll är stora, med en diameter på upp till fyra meter. Ett sådant parasoll fungerar utmärkt som solskydd över hela uteplatsen, och tack vare den svängda armen, kan parasollfoten placeras i utkanten av uteplatsen, och tar inget värdefullt utrymme. På grund av dess storlek och tyngd behövs en vev för att fälla dessa parasoll upp och ner.

Svart parasoll

Parasoll finns alltså i en mängd olika storlekar, modeller och färger. Det är därför enkelt att hitta ett parasoll som passar ihop med en övriga trädgårdsinredningen, men den som vill kan alltid hitta parasollet som blir pricken över i, och ger hela trädgården en personlig prägel. För uteplatsen finns också andra solskydd än parasoll. Olika typer av segel, som spänns över platsen, ger både skydd mot sol och regn. Har du en uteplats utan tak, är kanske ett solskyddssegel det bästa alternativet, om du vill ha en lite mer permanent lösning, men fortfarande flexibel.

Ett annat alternativ till solskydd är en paviljong, där du själv väljer om du vill lägga till väggar eller myggnät, eller om du nöjer dig med ett tak som ger skydd mot solens strålar, men ändå låter dig sitta ute i det fria, som du kan se på bilden nedan. Solskydd av tyg

Kostnaderna för ett solskydd varierar kraftigt, beroende på vilken typ av solskydd du väljer.
Ett mindre parasoll, som exempelvis de som placeras i mitten av trädgårdsbordet kostar inte mer än ett par hundralappar, medan du får betala från 1300 kronor och uppåt för ett stort hängparasoll.
Ett solskyddssegel kostar från 500 kronor och uppåt, beroende på material och konstruktion.

Soffor

Tillbaka till listan

Svart soffa för utomhusbruk

En soffa är nog för de flesta en möbel man använder inomhus, vid TVn för mys och sällskap. Men, eftersom trenden går mot allt mer inredning utomhus, kommer det också ett utbud av sköna soffor för uteplats och trädgård. Ja, faktiskt också för trädgården. Många av de moderna sofforna är nämligen tillverkade i konstrotting vilket gör att du kan använda dem utomhus utan att de behöver skyddas för väder och vind. Konstrotting är ett mycket väderbeständigt och tåligt material, som nästan inte kräver något underhåll alls. Kombinerat med tjocka sköna dynor i propylen, som också är ett tåligt och slitstarkt material, är dessa soffor passande för de flesta utrymmen, alltså också platser som saknar tak. Du kan skapa det perfekta sällskapsrummet på din uteplats, eller en mysig hörna för avkoppling ute i trädgården.

Det finns soffor i många olika modeller, för de flesta smaker och behov. Om du vill inreda mysigt med en soffa, för familjen, kan du köpa en mindre soffa, med plats för två eller tre, och ett par sköna fåtöljer till för att komplettera sittplatserna. Om du vill ha plats till flera, finns det soffor som köps i delar, där du själv kan bygga ihop din soffa/loungemöbel utifrån din egen smak och dina behov. På samma sätt som du kan kombinera en soffa till vardagsrummet, kan du bygga ihop en hörnsoffa, som är exakt utformad efter din uteplats, till exempel. Sofforna säljs i lösa delar, där det ingår hörndelar, raka soffdelar samt änddelar med eller utan armstöd.

Hur lyxigt är det inte att kunna krypa upp i en skön soffa, med tjocka dynor, ute i det fria? Njut av lugnet med en bra bok, eller tillbringa hela kvällen där i glada vänners lag. Valet är ditt, och det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna för hur du kan inreda ditt uterum. Med alla de möjligheter som finns idag kan man skapa fantastiska platser i trädgården, där man helst av allt vill vara under årets ljusa timmar. Eftersom vi inte längre nöjer oss enbart med att plocka fram grillen för enstaka utekvällar, utan bygger utekök, och annat för att ha möjlighet att vistas ute så mycket som möjligt, behövs det ju också sköna platser för att koppla av efter maten, eller efter en arbetsdag i trädgården. Och just soffan är nog den möbel som mest representerar avkoppling och vila för de flesta av oss.

Stolar

Tillbaka till listan

Stolar utemöbler

Stolar i trädgården är definitivt inget nytt. Nytt är däremot det enorma utbudet av modeller och stolar för alla tänkbara tillfällen. Ett bord och några stolar, för att kunna njuta frukosten i det gröna, eller dricka eftermiddagskaffet ute har vi haft i många årtionden. Och visst har det också funnits solstolar för skönare stunder, men inte i den utsträckning vi ser idag. Det beror dels på det ökade intresset för både trädgård och inredning, som gör att vi numera också gärna inreder både uteplatsen och trädgården i lite samma stil som inomhus. Men, det växande utbudet av stolar i alla modeller har också sin grund i att det kommer nya material, som inbjuder till nya typer av trädgårdsmöbler. Och då är det inte minst stolarna som kommer i nya tappningar. Stolar är ju relativt små och lättplacerade utemöbler, som kan flyttas och placeras lite här och var.

De klassiska trädgårdsstolarna, som så många förknippar med röda stugor och svenska trädgårdar, är oftast tillverkade i trä, och inte sällan vitmålade. Trä är ett material som passar bra till stolar både inomhus och utomhus, och i vårt land har vi en lång tradition av möbeltillverkning i trä. Trästolen behöver ses om då och då för att få ett långt trädgårdsliv, i synnerhet om den placeras fritt utomhus, utan skyddande tak. Förvara dina trästolar svalt och torrt under vintern, och ta helst inte in dem i värmen, då det kan uppstå sprickor i träet.

Vill du ha trädgårdsstolar som inte kräver underhåll finns det en del olika material att välja på. I ganska många år har de praktiska möblerna i plastmaterial tagit plats i våra trädgårdar, till största delen beroende på att de är i stort sett underhållsfria. Men, den som tycker att en plaststol är ganska tråkig, och kanske inte heller särskilt vacker, finns stolar i konstrotting som ett alternativ. Konstrotting är visserligen också ett plastmaterial, men det liknar väldigt mycket naturrotting, och det kan med blotta ögat vara svårt att skilja en korgstol i konstrotting från en i äkta rotting. Konstrotting har blivit oerhört populärt, och stolarna tillverkas både i de läckra designer man ser på stolar i naturrotting, och i nya moderna modeller.

Lätta och lättskötta stolar får du också om du väljer stolar i aluminium. Aluminium är en lätt metall och du kan enkelt flytta stolarna efter behov. Många av de stolar som har en stomme tillverkad av aluminium har en sits av textilene. Detta är ett konstmaterial, som precis som aluminium är mycket tåligt och står emot regn och rusk. Du kan alltså lugnt låta dina stolar stå ute även när det drar ihop sig till regn.

Solstolar

Tillbaka till listan

Solstol, svart och grå med trä detaljer

Solstolarna är nog de utemöbler som mest av allt förknippas med sommar och lata dagar. En solstol måste alla ha, så att man verkligen kan ta vara på de där ljuvliga sommardagarna vi längtar efter hela vintern. Men, vilken typ av solstol du ska ha är ett helt individuellt val. För många är det fullt tillräckligt med en positionsstol som kan fällas ned i ett bekvämt och vilsamt läge. Medan andra absolut vill ha en lyxig solsäng där man också får plats för benen, för att verkligen kunna koppla av.
Det finns väldigt många olika solstolar, i olika material och utföranden. En gammal klassiker som de flesta känner igen är den enkla träramen med ett tyg spänt över. Den där modellen som har förnöjt många åskådare som sett användaren försöka fälla upp stolen på stranden. Baden-baden är en annan känd modell av solstol, som idag har fått en rad uppföljare i liknande modeller.

Ännu bekvämare, och också lite lyxigare, är en solstol, eller en så kallad däcksstol, i teak. Teak är ett träslag som står bättre emot väta än stolar i furu och andra vanligare träslag. Teak som inte oljas får genom åren en vacker grå ton, och eftersom teak i sig innehåller så mycket olja behöver man inte olja in stolen varje år, som man måste göra med andra trämöbler.

Vill du inte ha besväret med att olja in, måla om eller på annat sätt underhålla din solstol, kan en stol i aluminium, med sits av textilene vara det perfekta alternativet. Aluminium är ett material som används i många olika modeller av solstolar. Ett mycket praktiskt material, eftersom det är lätt, och du kan alltså enkelt flytta din solstol efter solens gång, eller ta med den till poolen till exempel. Både aluminium och textilene är material som står bra emot väta, och därför kan solstolen stå kvar utomhus även under sommarens regnskurar.

Även den klassiska baden-badenmodellen finns numera med textilenesits, istället för den stoppade dyna som var vanligast förr. Naturligtvis kan du köpa din solstol med en tjock och mjuk dyna idag också, men vill du ha en stol som du inte behöver skydda mot regn, är textilene att föredra.

De flesta av modellerna av solstolar har ställbar rygg, vilket ger en bekväm vila för alla. Vi är ju alla olika, och en inställning på ryggstödet passar inte lika bra för alla. En solstol används heller inte enbart för solbad, utan kan lika bra vara den ultimata platsen för vila och avkoppling med en god bok. Kanske till och med i skuggan under dagens hetaste timmar. Du kan hitta solstolar i de flesta prisklasser, från ett par hundra för de enklaste, till flera tusen kronor för en lyxigare variant.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>