El & elkomponenter – Webbutiker

Vi har samlat ihop ett de vanligaste webbutikerna som säljer elprodukter för installering i hem såsom kablar, dosor, sladdar samt elverktyg och gett dessa ett betyg grundat på de bedömningspunkter som vi har kollat på, dessa punkter har tagits fram för att på ett rättvist sätt kunna granska och bedöma de olika butikerna, nedanför listan hittar du en förklaring till hur vi har tänkt och bedömt när vi har satt betyget i vår lista.

Betyg för webbutiker som säljer elkomponenter och installationsmaterial

ByggvaruhusKommentarRecensionBetygButiken
logoBYGGHEMMA Bygghemma.seEtt bra utbud av vanligt elmaterial och installationsmaterial. Läs recension Butik
byggmaxlogo Byggmax.comGanska bra utbud av elmaterial och installationsel. Läs recension Butik
buildor-logo Buildor.seHar endast vanliga elprodukter, saknar installationsmaterial. Läs recension Butik

Våra bostäder behöver göras mer elanpassade för varje år som går

Det faktum att vi hela tiden tycks göra oss mer bekväma med ny elektronik gör att våra hem hela tiden måste anpassas efter detta, vi behöver ha eluttag i varje rum så att vi kan ladda våra mobiler eller laptops när vi befinner oss i det rummet, och vi har fler och fler tv apparater vilket gör fler rum måste anpassas efter detta med eluttag och allt annat som tillkommer.

Vad grundar vi betyget på
Utbudet av material som man behöver vid elinstallationer

  • Installationsanvisningar
  • Leveranser
  • Priser
  • Strukturen på webbutiken

Utbudet av material
Här kollar vid främst på butikens utbud av installationsmaterial såsom apparatdosor, kablar, kopplingsdosor, klammers, kabelkanaler och verktyg som behövs vid installationer av el i en bostad. Om butiken har bra utbud som man kan tänkas behöva vid de vanligaste elinstallationerna i en bostad så får butiken ett bättre betyg.

Installationsanvisningar
Här kollar vi främst på materialet som tillhandahålls på hemsidan, vi tittar efter guider i form av text eller film som kan hjälpa besökaren vid installation och vid köp. Desto mer och tydligare material butiken har desto bättre betyg.

Leveranser
Här kollar vi på de olika butikernas leveranstider och vad leveranskostnaden ligger på.

Priser
Här försöker vi jämföra snarlika produkter i olika webbutiker för att se vilken prisskillnad det är. En butik som är omotiverat dyr får ett lägre betyg i denna bedömningskategori.

Webbutiken
Det som utgör bedömningsgrunden för denna punkt är butikens utseende och användarvänlighet. En butik med oklar struktur och där det är svårt att leta sig fram får ett lägre betyg.

Bör man genomföra elinstallationer själv?

Elinstallationer är inget man ska syssla med själv så till vida man inte är utbildad elektriker. Det är svårt och mycket kan gå fel som ger stora konsekvenser framöver, enklare elmonteringar såsom på och av knappar samt montering av lampor kan man i stort sett göra själv.

Det är främst material som behövs för de lite enklare el installationerna som vi har valt att lista på vår hemsida. Och dessa kan du se här: El.

Vanliga elkomponenter som man behöver i en bostad är:
– Förlängningssladdar
– Skarvkablar
– Grenuttag
– Kabelkanaler
– Spikklammer
– Dimmer
– Strömbrytare
– Vägguttag

elSkarvkablar och förlängningssladdar behöver vi alla och det känns som att man alltid har för få, samma sak med grenuttag. Som tur är så är de ganska billiga. Det finns lite olika varianter av grenuttag vissa har endast 2 extra uttag medan andra har 8 st extra uttag med en inkluderad strömbrytare. Min favorit är nog den avlånga med 6 st extra uttag och en strömbrytare. Den är inte för stor och man får plats med den på de flesta ställen, jag tycker också det är extra bra med en strömbrytare då man kan stänga av flera elektronikprylar samtidigt. Jag har 2 st sådana grenuttag placerad vid min tv bänk där det finns massvis med elektronik.

Spikklammer

En spikklammer är bra för den som ska dra sladdar i ett rum, om du har ett surroundsystem exempelvis så behöver du dra kablar till de bakre högtalarna vilket man gör snyggast längst med listen i taket och då behöver du en spikklammer för att hänga upp kabeln.

elkomponenterStrömbrytare och dimmer

Den absolut vanligaste strömbrytaren till lampor är den klassiska vita dubbelvarianten (med 2 st strömbrytare) den finns i de flesta hem och är ett bra val om man vill hålla ner kostnaderna. Det finns givetvis lite mer avancerade och snyggare varianter, en utav dessa är dimmern som en rund platta istället för en knapp, den runda plattan går att snurra på och detta ger olika styrka på ljuset.

Vägguttag

Var du ska placera dina vägguttag är något du måste börja planera för väldigt tidigt i byggprojektet då man måste börja förbereda kanaler och dra el i dessa. Är det ett vardagsrum du ska renovera rekommenderar jag ett uttag i närheten av där du hade tänkt att ha tvn samt i närheten av där soffan ska stå så att man kan ladda mobilen när man sitter i soffan.

Läsa mer om el
För dig som vill fördjupa dina kunskaper inom el kan du läsa boken ”Elinstallation yrkesmannaskap Övningsbok” som är en faktahandbok samt en montörshandbok.

Dela detta:

Relaterade inlägg