Virke – Vi går igenom olika typer av virke som du behöver

VirkeDen lokala brädgården och byggvaruhus på nätet har blivit ett allt vanligare besöksmål för många av oss som inte har en gedigen snickarutbildning. Skaran av hemmafixare växer stadigt, och visst är det kul att kunna genomföra sina egna projekt, små eller stora. Men, visst finns det också problem och svårigheter och för många börjar problemen redan på brädgården eller när man ska lägga sin beställning på internet.

Köp Alla Virkestyper Du Behöver Till Ditt Bygge Hos Beijer (Klicka på bilden)

Klicka på bilden för att komma direkt till virket hos Beijer.

Klicka på bilden för att komma direkt till virket hos Beijer.

Virke – Till olika ändamål

Här går vi igenom virke i olika utförande och dimensioner, eftersom att det är inte lätt att hitta rätt i denna djungel. Vi går även genom tryckimpregnerat virke, råspont, panel, reglar och läkt. Och i avdelningen för lister och socklar finns det också bra förklaringar och hjälp hur du går tillväga för att välja rätt. Vad du ska välja beror förstås på vad du tänker bygga, nåväl låt oss börja!

Tryckimpregnerat i fuktig miljö

Tryckimpregnerat virkeFör utomhusbyggen, där virket kommer att utsättas för fukt är tryckimpregnerat virke det självklara valet. Detta virke har behandlats för att motverka röta och används bland annat till altaner och andra byggen, där träet kommer i kontakt med marken eller andra fuktiga miljöer. Virket impregneras oftast med vakuummetoden, där torrt virke placeras i ett tryckkärl. När luften pumpas ut trycks impregneringsvätskan in av det höga tryck som uppstår, och når på så sätt ända in i träets kärna.
Tryckimpregnerat virke finns i både plank, brädor och reglar i olika dimensioner. Du kan hitta i stort sett alla former av virke i både impregnerad och oimpregnerad form.

Reglar för konstruktionen

Reglar, som finns i många olika dimensioner, används för själva byggnadskonstruktionen. Vare sig du skaReglar bygga ett hus, en ny innervägg eller ett litet vedskjul, är det reglarna som håller upp det hela. Därför är det också viktigt att se till att få reglar i tillräcklig dimension för det specifika bygget.
Reglar finns som, exempelvis 45 x 45 mm, i kvadratisk form, men en regel kan också vara 45 x 220 mm, som mer har formen av en rejäl planka.

Reglar används som sagt till konstruktionen i de flesta byggen, men kan också användas om du, till exempel, vill bygga ett litet bord eller liknande. Priserna för reglar är mycket varierande och beror på vilken typ av regel du köper.

Reglar klassificeras i olika hållfasthetsklasser, där en byggregel med den lägsta hållbarheten kan användas i icke bärande konstruktioner. En vanlig sådan byggregel på 45 x45 mm kan man få från cirka 9 kr metern, medan en regel på 45 x 220 mm i den högsta hållfasthetsklassen, C24, kan kosta ungefär 40 -50 kr metern. Reglar finns också att få i tryckimpregnerat virke och då är priset förstås också högre.

Panel och råspont

RåspåntRåspont, som är en spontad bräda som har en sågad sida och tre hyvlade. Den är främst avsedd för inbrädning av innertak och liknande, men används också gärna till väggar där man vill ha en stabil konstruktion. Med råspont bakom gipsskivan blir det både lättare och säkrare att skruva upp den stora TVn på väggen, till exempel.

Det finns också råspont som har ändspont, vilket innebär att du kan skarva dem löpande utan att få glipor i väggen eller takbeklädnaden. De vanligaste dimensionerna på råspont är 17 x 95 mm och 22 x 120 mm, och priset ligger runt 10 kr metern.

Panel används som vägg- och fasadbeklädnad, och finns i utförande för både utomhus- och inomhusprojekt. För ytterväggen finns panel i en mängd olika utföranden och dimensioner. Finsågad ytterpanel, falsad spårpanel, fjällpanel, stockpanel, enkelfasspont och dubbelfasspont är de vanligaste förekommande formerna av ytterpanel. Ytterpanelen har minst en ohyvlad sida för att den nödvändiga ytbehandlingen ska fästa så bra som möjligt. Ibland kan du se urfrästa spår på baksidan av brädorna och detta är till för att det inte ska bildas sprickor i träet, samt för att motverka att panelen blir kupig eller skev.

Ytterpanel finns också att köpa behandlad, där man gjort en grundmålning, vilket betyder att virket inte tar upp så mycket fukt, och du sparar arbetetPanel med grundmålning av ditt bygge. Obehandlad ligger priserna på ytterpanel på mellan 10 och 25 kr metern, beroende på dimension och kvalitet.
Inomhus använder du inomhuspanel, som finns både i form av panel och panelskivor.
Genom att använda panelskivor sparar du mycket arbete, men vill du ha en gedigen träpanel får du snickra själv.

Panel finns som slätspont, spårpanel, timmerpanel, bastupanel och den kanske mest kända av dem alla, den klassiska pärlsponten. Panel kan användas som beklädnad på hela väggar, men det är också populärt med så kallad bröstpanel, där man använder panel på en del av väggen, med tapetserad eller målad vägg ovanför. Panel för inomhusbruk finns i många olika prisklasser, som spänner från cirka 100 kr kvadratmetern till ett antal hundralappar för samma yta. Vilken typ av panel du ska välja beror både på miljön där panelen ska sitta och din egen personliga smak. Panel på en vägg ger en levande känsla i rummet, och du kan använda panelen både målad eller bara behandlad med lack.

Läkt

LäktLäkt, eller ribb som det också kallas, är en trävara vars mått inte överstiger 38 x 63 mm. Är dimensionerna större än så kallas det bräda. Läkt används framför allt som underlag för tegelpannor på tak, och som mellanliggare på stående utomhuspanel. Det finns också en trekantsläkt som kan användas vid exempelvis gjutning. Denna läkt används också vid ytterkanten av takets kortsidor, för att vika takpappen runt, och också för att fästa vindskivan i. Läkt finns som ströläkt och bärläkt/ spikläkt, och priset på dessa brukar ligga på mellan 5 och 10 kr per löpmeter.

Lister och socklar

När du klarat av det största jobbet på ditt bygge är det dags för finishen. Det är nu du beger dig in i avdelningen för socklar, foder och lister. Här finns allt som behövs för att färdigställa ditt bygge, vilket projekt du än gett dig på.

Foder för dörrar och fönster kan du få både obehandlade och grundmålade. Med dessa får du den perfekta inramningen av dörrar och fönster, och det är dessa som gör monteringen färdig. De har inte bara en estetisk uppgift, utan gör också att det blir tätt i anslutningen till väggen. Här finns foder för utsidan, där man för det mesta använder ett slätt foder. Inomhus finns en rad olika profilerade foder med allmogestil, men naturligtvis kan du också få släta foder inomhus.

Vita lister

Socklar finns för både golv och tak och ger den perfekta anslutningen mot väggarna. Det finns många modeller att välja på, och du kan välja sockel helt efter egen smak. Ibland kanske du bara renoverar delar av ett rum, och då behöver du ha en likadan sockel som redan finns i huset. Annars kan du sätta stilen i rummet med den sockel du väljer. Det finns släta socklar eller profilerade, smala och breda. Det är bara att välja det som passar dig och ditt hus. Tillsammans med socklarna kan du också hitta ett brett sortiment av lister, som kan ha oändliga användningsområden. Här finns bland annat bröstlister, foglister och glaslister som kan användas som avslutning på paneler, stänkskydd och annat. Smyglister, hörnlister och trekantslister finns också i sortimentet.

Lister kan användas till massor av olika projekt, både ingående i själva bygget, men också som dekoration på köksluckor, möbler och liknande. Priserna på foder, socklar och lister varierar mycket och är helt beroende av typ och dimensioner. Som exempel kan nämnas att invändiga foder för dörrar finns från under 20 kr metern till en bra bit över 50 kr metern.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>