Byggmaterial till ditt badrum – Lista på butiker

Här betygsätter vi de webbutiker som har bäst utbud på byggvaror och material till ett badrum. Webbutiken som listas överst är den butik som av oss har tilldelats bäst betyg på de olika ståndpunkterna som vi betygsätter. Vill du skapa dig en bättre uppfattning om butikens betyg så kan du trycka på länken ”Läs recension”. Väl där hittar du våra argument för butikens betyg. Vi försöker använda oss av vettiga och logiska parametrar när vi betygsätter för att betygen ska bli så pass verklighetstrogna som möjligt.

Badrumsbutiker – Störst och bäst utbud

ByggvaruhusKommentarRecensionBetygButiken
drytrend-logo Drytrend.comRiktigt bra utbud, stabila leveranser och bra betalmetoder. Läs recension Butik
logo_tretti Tretti.seVäldigt stort utbud, bra varumärken. Läs recension Butik
logoBYGGHEMMA Bygghemma.seBra utbud med stabila leveranser. Läs recension Butik
skanskabyggvaror-logo Skanskabyggvaror.seGanska litet utbud, endast de allra vanligaste badrumsvarorna. Läs recension Butik
byggmaxlogo Byggmax.comEtt riktigt litet utbud. Men de grova byggvarorna till ditt badrum finns här. Läs recension Butik

Bygga nytt eller renovera

Vare sig du ska bygga nytt eller renovera ditt badrum så kommer du behöva byggvaror och material som är kostsamt, därför är det bra om du kan hitta en butik som kan leverera alla dina varor till dig på samma tid och för ett bra pris. Webbutikerna ovan är butiker där du hittar det mesta till ditt nya badrum, hos dem kan du köpa allt från reglar till badrumsspeglar.

Vad avgör betyget på webbutiken?
De punkter som vi har valt att kolla på i kategorin ytterdörrar är följande:

  • Utbudet av badrumsartiklar och byggvaror som behövs vid byggandet av ett nytt badrum.
  • Guider och hjälpmedel
  • Leveranser
  • Priser och betalning
  • Användarvänlighet

Utbudet
Här kollar vi på olika varor som butiken har. Desto större utbud av badrumsprodukter som man kan tänkas behöva när man bygger ett nytt badrum eller renoverar ett befintligt desto bättre betyg får butiken.

Guider och hjälpmedel
Att renovera eller att bygga ett nytt badrum är inte lätt, det är många moment som man måste kunna hantera därför har vi denna bedömningsgrund där vi kollar på hur mycket extra hjälpmedel som finns tillgängligt på deras hemsida som man som kund har hjälp utav. Det kan röra sig om pdf guider, text guider, eller videoklipp som är till hjälp för användaren.

Leveranser
Här granskar vi de olika leveransmetoderna som tillhandahålls samt vad leveransen kostar och hur lång tid leveransen tar enligt webbutiken själva.

Priser och betalning
Den här bedömningsgrunden utgörs av en prisjämförelse mellan de olika butikerna, givetvis kollar vi på snarlika varor.

Struktur på webbutiken
Det är viktigt att som användare kunna navigera sig igenom webbutiken för att hitta det man söker efter, med denna bedömningsgrund avgör vi användarvänligheten hos butiken.

Renovera BadrumRenovera badrum

Badrumsrenoveringar är väldigt populära, många känner att det är viktigt att man har ett nytt och fräscht badrum av hygienskäl. Badrum är likasom kök ett av de rummen som det slits mest på, ett badrum blir utsatt för fukt konstant.

Byggvaror till badrum

Att bygga ett badrum ställer en inför många val. Många väljer idag att renovera, eller bygga nytt, på egen hand. Och visst kan vi göra mycket mer än vi tror, men det gäller naturligtvis att ta reda på vad som gäller och vilka material som är de bästa för att få ett så bra resultat som möjligt. Inte minst gäller detta när man ska ge sig på husets svåraste rum – badrummet. När det gäller våtutrymmen som badrum finns det många regler man måste känna till för att man ska få till ett godkänt bygge.
Det är också viktigt att följa regler och välja godkända produkter för att man ska kunna få ut något på sin försäkring om olyckan är framme och man drabbas av vattenskador eller liknande.

Om du ska renovera ett badrum är det lika bra att slita ut allt och börja om från grunden. Ta bort det gamla badkaret, toaletten, handfatet, skåpen och allt annat som har funnits där inne och släng det. Om det är ett badrum med kakel eller klinker så gör du bäst i att ta ner det också likaså med våtrumsmattor eller andra golvtyper. Först när allt är utrivet från badrummet kan du börja strukturera det nya badrummet. Byggmaterial som du behöver till ett nytt badrum är:

 

– Material för gjutning
– Virke
– Spackel
– Kakel, klinker eller våtrumsmatta
– Toalett
– Badkar eller dusch
– Handfat
– Köksskåp + spegel.
– Rör för golvbrunnen
– Vattenblandare
– Golvvärme

 

Sen finns det givetvis många fler saker som man kan välja till om man vill ha det där lilla extra. Anledningen till att jag skrev med golvvärme på de standardmaterial som man behöver vid en badrumsrenovering är för att det är så otroligt värt det så att alla som bygger ett nytt badrum bör installera golvvärme. Det har sjunkit rejält i priser de senaste åren och numera finns det väldigt bra färdiga lösningar som är enkla att installera. Se utbudet av golvvärme på den här sidan, där har vi samlat de olika lösningarna och produkterna inom golvvärme för att du ska hitta en lösning som passar dig bäst både ekonomiskt och kunskapsmässigt.

Planering av ett nytt badrum

Min personliga åsikt är att ett badrum inte kan vara mindre än 5m2 om det ska fylla sin funktion och att man ska kunna röra på sig någorlunda obehindrat i badrummet. Har du tänkt att ha ett badkar, tvättmaskin och torktumlare iPlanering av badrum rummet så är det något du måste planera för i ett tidigt skede, var de ska stå samt hur mycket plats de tar och du måste planera hur du ska dra vatten till tvättmaskin och var du ska placera golvbrunnen. Golvbrunnen placeras nästan alltid inne i något av hörnen, du måste konstruera en lutning in mot brunnen när du bygger badrummet, det här justerar man med flytspackel när man lägger på det. Flytspacklet är själva golvytan som du sedan lägger kakel och klinker på, eller din våtrumsmatta om du nu har valt det.

Budget
Ett badrum är ganska dyrt, man behöver mycket material och byggvaror som är dyra. Vissa moment bör man heller inte göra själv utan man behöver ta in experter/hantverkare för att genomföra och då blir det ju givetvis en extra kostnad för arbetet.

Att renovera ett badrum kostar cirka 100 000 kr om du tar in hantverkare, om du gör det själv kommer du undan lite billigare. Sen beror det givetvis på vilken typ av material och byggvaror som du väljer, vill du hålla ner kostnaderna är det här du ska planera dina inköp noga. Behöver du verkligen ha kakel i ditt badrum eller räcker det med en badrumsmatta? Badrumsmattan är betydligt billigare men upplevs inte som lika snyggt av gemene man men det är upp till dig vad du vill använda och hur mycket pengar du vill spara.

bra att vetaTa reda på fakta

Innan man startar bygget kan det alltså vara nödvändigt att läsa på och lära sig om vilka regler som gäller och hur man ska gå till väga för att bygga ett badrum som är tätt och inte släpper igenom vatten. Man bygger i princip ett vattentätt rum, och här gäller att det oftast är bäst att använda olika material för tätskikt från en och samma leverantör. Då är det lättare att följa de anvisningar man får med produkterna, och man vet att de fungerar bra ihop.

När man har ett utrymme med tätskikt, som är byggt efter konstens alla regler ska detta utrymme göras om till ett fungerande badrum, med allt vad det innebär. Det är massor av byggprodukter som ska användas och man börjar med avlopp och golvbrunnar. Man brukar säga att golvbrunnen är den viktigaste detaljen i hela badrummet, och felmonterade golvbrunnar ger, tyvärr, upphov till många vattenskador. Nästan hälften av alla vattenskador som uppstår på grund av läckage i tätskikt är faktiskt orsakade av fel vid golvbrunnen.

Det är viktigt att tänka på att det finns olika regler beroende av hur nära väggen golvbrunnen är placerad. Ska den placeras närmare väggen än 200 mm krävs ett särskilt godkännande för väggnära brunn.

Golvbrunnen

Golvbrunn i badrumInnan montering ska förstås en golvbrunn inhandlas, och det finns idag ett stort utbud av golvbrunnar. De behöver inte alls vara runda, eller sitta placerade mitt på golvet. Det finns kvadratiska golvbrunnar, och i vissa badrum kan man använda en ränna istället för den klassiska golvbrunnen. Oavsett form eller fabrikat finns också snygga överdelar, ”lock”, att sätta på golvbrunnen för att få den att smälta in i rummet så bra som möjligt.

När det gäller golvbrunnen väljer du den som du tycker passar bäst. Du kan också ta hänsyn till materialet, och till den typ av golv du har. För ett plastgolv ska brunnen ha en spännram, och om du valt ett klinkergolv behöver brunnen ha en vattenisoleringsfläns med förhöjningsring. Här är det ändå monteringen som är den viktigaste faktorn för att få en golvbrunn fri från läckage. Till golvbrunnen kopplas avloppsrör, där själva kopplingen är det viktigaste. Förutom golvbrunn och avloppsrör får ingenting annat bryta tätskiktet i ett badrumsgolv. Oftast rekommenderar man att försöka dra avloppsrören i väggen istället för genom golvet där det är möjligt.

När avloppsrören är på plats och alla golvbrunnar monterade kommer man till inredningen av badrummet, och det är dags att välja toalett, handfat och badkar/dusch. När det gäller både dessa faciliteter och badrummets möbler är det både den personliga smaken, och budgeten som får avgöra valet.

Pris Badrum ByggvaruhusBra pris på byggvaruhus

På de större byggvaruhusen hittar man mycket prisvärda toalettstolar. Vill man lägga mycket pengar på denna detalj kan man hitta toalettstolar i alla prisklasser, från vanliga budgetstolar till dyra designade toaletter. Så, den som inte vill bränna sin badrumsbudget på toastolen kan mycket väl köpa en bra, billig toalett, med funktioner som vattensparande spolning.

Har man valt att dra avloppsrören i väggen är en vägghängd toalettstol ett bra val. Då får man ett mer lättstädat badrum, med fria golvytor. Med vägghängt handfat är det bara badkaret och eventuella möbler som tar plats på golvet, och man kommer snabbt och enkelt åt att torka golvet.
Även handfatet finns i mängder av modeller, färger och prisklasser. Har man valt badrumsporslin i färg är det naturligtvis snyggast att följa upp med samma färg på både toalettstol, handfat och badkar.

Även handfat finns att köpa till riktigt bra priser på byggvaruhusen. Här kan man välja ett fristående handfat, eller ett som är inbyggt i en möbel. Färdiga tvättställsmöbler finns i många modeller och färger. Men, det finns också de som väljer att tillverka en egen badrumsmöbel genom att bygga in ett handfat i ett bord, eller ett skåp, avsett för andra rum. Här har man möjlighet att skapa ett ytterst personligt badrum med små medel, om man är lite kreativ.

När det gäller tvättställ och handfat finns det otroligt många olika att välja bland. De klassiska ovala, rektangulära, runda, med rundad eller platt botten. På stativ eller med vanliga, traditionella fästen. Det första man ska ta ställning till är alltså om man vill ha ett fristående, vägghängt, infällt eller ovanpåliggande tvättställ. Därefter kommer valet av form, färg och material. Ska handfatet byggas in i en kommod eller annan möbel, måste man naturligtvis ta hänsyn till mått när man väljer.
Byggs badrummet för en stor familj kan det kanske vara värt att fundera på om det är bättre att satsa på två handfat, istället för ett större.

Om man inte planerar att bygga in handfatet i någon möbel har man förstås större valmöjligheter, eftersom man då inte behöver ta hänsyn till mått och storlek. Och även ett fristående tvättställ kan delvis döljas av en bänk eller kommod, som man helt enkelt placerar under handfatet.

Vilken blandare ska man välja?Handfat

Till handfatet ska man också ha en blandare, och ställs således inför ytterligare val. Ska man välja en engreppsblandare, eller en med två kranar? Det är förstås en smakfråga, där en del tycker att det är enklare att ställa in rätt temperatur med en engreppsblandare, medan andra anser att blandaren med sparat varm- och kallvattensvred ger en bättre balans. Tänk på att välja en blandare som, utseendemässigt, passar till det handfat du valt. En sirlig, romantisk blandare med gammaldags utseende gör sig inte speciellt bra på ett minimalistiskt och stilrent handfat.

Badkar, eller bara dusch?

badrumDetta är också ett val som är helt individuellt. Medan någon ser duschhörnan som det självklara valet, finns det andra som inte kan tänka sig ett liv utan varma, sköna bad emellanåt. I ett stort badrum behöver man förstås inte välja, men är ytan mindre får man ta antingen eller.

För den som har råd, och verkligen vill satsa finns det hur lyxiga badkar som helst. Badkar med bubbel eller massage, stora eller små. Men, för de flesta handlar det nog ändå om ett vanligt klassiskt badkar, där man kanske kan kosta på ett kar med tassar, för att få en lite lyxigare look.
I valet av badkar är det, med andra ord, plånbok och den egna smaken som är helt avgörande.

Kakel och klinker är drömmen för många som ska bygga ett nytt badrum. Snyggt, elegant och lättstädat. Även här är det den egna smaken som avgör valet, men det kan vara viktigt att tänka på att man gör ett val man kan leva med i många år. Det kan kanske vara klokt att välja ett mönster, eller en färg som inte är alltför iögonenfallande, eller den hetaste trenden för tillfälligt.
Klassiskt och tidlöst står sig, och man behöver inte fundera på att bygga om efter några år.

Dela detta:

Relaterade inlägg