Ytterdörrar – Webbutiker

Här har vi samlat webbutiker som säljer ytterdörrar på internet och betygsatt dessa och placerat dem i nummerordning där den första butiken är den som fick högst betyg. Betyget anges i stjärnor som du kan se nedanför, betygsspannet sträcker sig från 1 – 5, där en stjärna är det sämsta betyget och där 5 stjärnor är det bästa. Vill du veta vad som ligger till grund för vår betygssättning så kan du klicka på recensionslänken bredvid betyget för att få reda på varför vi har bedömt som vi har gjort. Du kan också läsa längre ner i detta inlägg om våra bedömningspunkter.

De bästa webbutikerna som säljer ytterdörrar

ByggvaruhusKommentarRecensionBetygButiken
logoBYGGHEMMA Bygghemma.seVäldigt bra utbud av alla typer av ytterdörrar. Läs recension Butik
skanskabyggvaror-logo Skanskabyggvaror.seHelt okej utbud men har främst enkeldörrar. Läs recension Butik
byggmaxlogo Byggmax.comVäldigt fåtal dörrar att välja mellan. De har standarddörrar till bra priser. Läs recension Butik
prisjakt-logo Prisjakt.seBra sida för att jämföra priser på ytterdörrarJämförelsesajt Jämför

Så här bör du tänka när du väljer en ytterdörr till din bostad

Det finns 3 olika faktorer som påverkar valet av ytterdörr, dessa faktorer är: Designen, energibesparingen (isolering) och priset. Det bästa är såklart att hitta en ytterdörr som uppfyller alla dessa tre krav eller så nära inpå som möjligt. Men det är givetvis inte alltid så enkelt därför är det bra om webbutiken som du letar efter har ett så stort utbud som möjligt för att du ska öka dina chanser att hitta en som passar just dig och det är just en utav de här ståndpunkterna som vi kollar efter när vi gör vår betygssättning av de olika webbutikerna.
Det som bör avgöra ditt val av ytterdörr är din budget, utseendet får ändå anses vara en sekundär punkt när det kommer till ditt beslut. Det är alltid viktigare att hålla sig inom den utsatta budgeten när man renoverar och bygger nytt.

Våra bedömningspunkter
De punkter som vi har valt att kolla på i kategorin ytterdörrar är följande:

  • Butikens utbud av dörrar
  • Design och Material
  • Leveranser
  • Priser och betalning
  • Struktur på webbutiken

Utbudet
När vi kollar på butikens utbud är det viktigt att webbutiken inte enbart erbjuder enkeldörrar utan även har pardörrar, förrådsdörrar och så vidare, ju fler olika typer av ytterdörrar de erbjuder desto bättre är det för dig som kund och därför sätter vi ett högre betyg på de webbutiker som kan erbjuda ett vettigt utbud.

Design och Material
Alla vill inte ha den klassiska dörrdesignen som man ofta kan se på röda hus med vita knutar. Om man har ett designerhus så passar en klassisk dörr bara inte in och därför värdesätter vi om webbutiken har många olika designer att erbjuda eftersom att det tilltalar fler personer. Material på ytterdörrar är vanligtvis trä, om webbutiken erbjuder fler material utöver detta så anses det vara bra.

Leveranser
Leveranser är väldigt viktiga när det kommer till byggvaror som ytterdörrar. Leveranstiderna kan faktiskt sträcka sig från någon vecka till uppemot 10 veckor. Detta har främst att göra med att webbutiken beställer din dörr från leverantören när du har genomfört köpet. Webbutiken har alltså inte dessa på sitt lager och där är främst därför det kan ta sådan lång tid. Här kollar vi efter om det är möjligt att sortera efter leveranstider och om det framgår klart och tydligt hur lång leveranstiden är för enskilda dörrar.

Priser och betalning
Om webbutiken inte erbjuder de vanligaste betalningssätten/betalningskorten så anses det som negativt. Här genomför vi även prisjämförelse på snarlika produkter webbutikerna emellan och skapar oss en uppfattning om vad just den granskade webbutiken har för priser. Ligger de väldigt mycket över andra webbutiker för snarlika ytterdörrar så anses det som negativt.

Struktur på webbutiken
Detta är en viktig bedömningspunkt som vi grundar på hur logisk webbutiken har valt att lista sitt utbud. Det ska finnas enkla kategorier där du som besökare kan filtrera ner sökningen så att du får fram resultat som intresserar dig, vad det gäller pris och modell. Ju mer användarvänlig hemsidan är desto högre betyg kommer den att få.

Vi hjälper dig i ditt val av Ytterdörr

Ytterdörren är ju det första en besökare möter, så att man vill ha en fin entré och ytterdörr är inte så konstigt. När det är dags att välja ytterdörr, oavsett om man bygger nytt eller ska byta ytterdörr i ett äldre hus, upptäcker man snart att det finns ett mycket brett urval av dörrar, och det kan vara svårt att välja. Det finns mängder av modeller, material och färger. Dessutom kan man välja på enkeldörr eller pardörrar.

Moderna ytterdörrar

Tidigare såg man mest pardörrar på riktigt stora hus, men idag har det blivit allt vanligare att sätta in pardörrar även i vanliga villor. Och visst är det praktiskt med pardörrar, som ju ger en riktigt bred öppning när man ställer upp båda dörrarna. Enkelt att bära möbler och andra stora och skrymmande saker genom denna rejäla dörröppning. Utöver alla dessa modeller av ytterdörrar, har vi också altandörrar, som ju faktiskt också är en typ av ytterdörrar.

Vad man bör tänka på?

Vad ska man då tänka på när man ska välja ytterdörr till sitt hus? Först och främst måste man förstås välja en dörr man tycker om. Eftersom det är genom denna dörr man under många år ska gå, flera gånger dagligen, måste man följa sin egen smak vid valet. Men det är också viktigt att tänka på att dörren ska passa till det hus man har. När är huset byggt, vilka material- och färgval har man gjort på huset?

Pardörrar klassisk stilÄven om många av ytterdörrarna är av modeller som är klassiska och går bra till många olika hus, kan man inte välja vilken dörr som helst. Det finns dörrar som är avsedda för moderna och minimalistiska hus, och inte alls passar särskilt bra till det röda huset med vita knutar. Likaså kan en romantisk och lantlig dörr bli helt fel på ett ultramodernt hus. Men, man behöver inte slaviskt följa stilar. Ibland kan det oväntade bli det som sätter pricken över i.

Inför valet av dörr ska man också fundera över var dörren ska placeras. Gäller det ett befintligt hus kanske man nöjer sig med den placering den gamla dörren har, men ibland kanske en flytt av dörren kan vara nödvändig. Fundera också på om dörren ska vara höger- eller vänsterhängd, eftersom det måste anges då man beställer en dörr. Glas eller inte är en fråga som också tål att funderas på. Med ett fönster i dörren blir det ljusare i hallen, och ofta känns det mer trivsamt så. Men, en dörr med fönster har en lite sämre isoleringsförmåga än en hel dörr. Här får man väga för- och nackdelar och göra valet efter eget tycke och smak.

När man har hittat den modell man vill ha är det funktion och säkerhet man får ta hänsyn till. Ofta finns en viss modell i många olika fabrikat och här kan kvalitet och säkerhet variera.

Kvalitet och trygghet

Ytterdörrens främsta uppgift är att stänga väder och vind ute, och man ska naturligtvis kunna låsa om sig och känna sig trygg i sitt eget hem. Därför är kvalitet och trygghet det allra viktigaste när man väljer sin nya ytterdörr. Att dörren är snygg, och visar ägarens stil och smak är viktigt, likaså att den ger en välkomnande känsla till besökare. Men, om inte dörren är av god kvalitet och står emot väder och vind spelar kanske inte det estetiska så stor roll.

Att välja en ytterdörr av god kvalitet sparar mycket bekymmer, då man inte behöver riskera att dörren slår sig, och förändras efter väderleken. En ytterdörr som inte motsvarar de kvalitetskrav man kan ställa, kan bli svår, eller till och med omöjlig att stänga eller öppna när det blir riktigt kallt ute, eller när det blir hög luftfuktighet.

Man ska också ställa höga krav på trygghet när man väljer sin ytterdörr. Det finns dörrar som är försedda med särskilda brytsäkra gångjärn, till exempel. Tillsammans med ett inbrottssäkert lås ger en sådan dörr ett tryggt boende.

Säkerhetsdörr

Med utseende, kvalitet och säkerhet i åtanke kan man vara säker på att valet av ytterdörr blir det rätta.

När valet är gjort ska man välja storlek. Ska den gamla ytterdörren bytas mäter man enkelt den dörr man har för att bestämma storlek på den nya dörren. Mått på ytterdörrar anges för det mesta i decimeter. När man ser det vanliga måttet 9 x 21 betyder det alltså att det är en dörr som är 90 cm bred och 210 cm hög. Mät dörrhålet, där ytterdörren och karmen ska få plats, och lägg till 10 – 50 mm för ställplats. Då får du måttet på den dörr du ska beställa.

Hur monterar man en ytterdörr är det något man kan göra själv?

Att montera en ytterdörr ställer en del krav på noggrannhet. En dörr som monteras skevt kommer inte att fungera som man tänkt sig, så det gäller att vara noggrann och få det rätt från början. Du kan göra vissa moment själv men det är alltid bra att vara 2 personer när ytterdörren skall sättas på plats i gångjärnen.

Man börjar monteringen vid tröskeln, och då är det viktigt att kontrollera att underlaget är i våg. Sedan tar man ut dörrbladet ur karmen, för att lättare kunna montera. Placera karmen på plats, och kontrollera igen att underlaget är plant och i våg. Använd kilar, och kila fast karmen i hörnen. Börja nedtill och arbeta dig uppåt. Använd dubbla kilar, och placera dem parvis, den ena utifrån och den andra från insidan. Använd ett långpass och kontrollera att gångjärnssidan är i lod, samt att dörrkarmen inte lutar inåt eller utåt. Fäst karmens gångjärnssida genom att skruva fast den. Kontrollera sen att låssidan är i lod, innan denna skruvas på plats.

Överblick på moment som ingår när man monterar en ytterdörr

Montera Ytterdörr

En dörrkarm som är bredare 1200 mm behöver också fästas i mitten upptill. Nu kan man kontrollera med två lister eller liknande, att diagonalmåtten från båda de övre hörnen är exakt lika långa. Om det behövs justeras måtten med kilar eller skruv. Häng i dörrbladet och kontrollera att springan mellan detta och karmen är likadan runt hela dörren, och den bör vara ett par mm. Testa också så att dörren går lätt att öppna och stänga. Eventuella brister korrigeras med hjälp av kilarna, eller skruvarna. När dörren sitter på plats och allt fungerar på ett bra sätt, kapar man kilarna längs med karmen. Dreva sedan mellan karm och vägg från båda sidor. Täta ordentligt, men dreva inte så hårt att karmen buktar. När det hela är klart kan du montera fodret både ut- och invändigt.

Nu är det dags att montera handtaget. De flesta dörrar levereras utan handtag, för att kunden ska få en möjlighet att välja handtag efter egen smak. Däremot finns ofta en låskista monterad, men man har möjlighet att välja lås innan beställningen, och sedan få det valda låset monterat.

När man har valt en dörr av bra kvalitet, för att både få bra isolering och bra trygghet, är det en självklarhet att också välja ett säkert lås. Det finns en del lås att välja bland, men om man vill ha riktigt säkra lås är inte urvalet lika stort. Ett lås med en kolv som är böjd, uppåt eller nedåt, gör det i stort sett omöjligt för en inbrottstjuv att bryta upp låset. Det är också bra att välja ett lås som kan låsas på ett sätt så att man måste ha nyckel för att låsa upp, även inifrån. Om man reglar detta lås när man reser bort, kan inte eventuella inkräktare öppna dörren inifrån, om de på något sätt tar sig in i bostaden.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>