Murning och gjutning – Material och metoder

MurningOm man har tänkt sig att bygga en mur, kanske som grund för ett växthus eller annan byggnad kommer man ofta till frågan om man ska mura eller gjuta. Vad är då skillnaden mellan att mura och att gjuta?

Skillnaden i utförandet är ganska stor även om det färdiga resultatet ibland kan se ganska lika ut. När man gjuter använder man sig av betong, som man fyller i en form, och man får alltså en mur, eller en platta, som rakt igenom består av betong.

När man murar fogar man ihop sten, eller betongblock till en mur. Just när det gäller murar är det mest en smakfråga vilken teknik man använder. En murad mur kan putsas med putsbruk, och får då ett liknande utseende som en gjuten mur.

Men, man kan naturligtvis också låta den vara obehandlad, i synnerhet om man murar med tegel.


 

Köp murning och gjutningsmaterial från Beijer (Klicka på bilden)

Gå till Beijer får att se alla produkter, klicka på bilden.

Gå till Beijer får att se alla produkter, klicka på bilden.

Vilket material används?

För murning kan man också använda så kallade murblock, som ofta består av lättbetong.
Här finns det olika material att välja beroende på hur de ska användas. Vill man ha block som är lätta att hantera, lätta att lyfta och som kan delas på ett enkelt sätt finns lättbetongblock med tillsats av lecakulor. Lecablock är ett varumärke, men liknande block finns av olika fabrikat, och de kallas då lättklinkerblock. Dessa finns i olika storlekar och finns också med färdiga kanaler för armeringsjärn. Hålsten och tegel i olika utformning är andra material som används vid murning. Här finns, till exempel, skorstenstegel som är speciellt utformat för att användas vid murning av skorstenar.

Lecablock

Det murbruk eller cement som används vid murning finns också i många olika varianter. Vilket bruk man ska använda beror både på vad det är som ska muras, och hur det murade är placerat. När man murar en skorsten måste man förstås använda eldfast bruk, medan man vid murning utomhus använder bruk som inte skadas av frost.

Både vid murning och gjutning förstärker man med armering. Som förstärkning i en mur, en väg eller liknande kan man använda armeringsjärn, medan man i större ytor, som gjutna bottenplattor, använder armeringsmattor, som är ett rutnät av armeringsjärn, och täcker stora ytor. Dessa placeras då på ett lager av betong, och sedan fyller man ytterligare betong över armeringen.

Armeringsjärn

När man bygger ett hus ska det ha en stabil grund att stå på. För villor utan källare använder man sig då oftast av en gjuten bottenplatta, utan murning. Även vid garagebyggen och liknande är den gjutna plattan den vanligaste grunden. För hus med källarvåning blir det istället fråga om en murad grund. Väggar, skorstenar, öppna spisar är andra delar av byggnader där murning används. För yttertrappor och källartrappor kan man använda sig av både murning och gjutning, beroende på vilket resultat man vill ha.

Vid murning får man först ta ställning till vilket material man ska använda sig av, tegel, betongblock eller lättklinker. Därefter väljer man det bruk som passar för ändamålet. När muren är klar står man inför valet av ytbehandling och här handlar det förstås både om tycke och smak, och i vissa fall ytbehandling som skyddar det murade.

Vid gjutning består materialvalet av att välja den betong som är mest lämplig för det man tänker gjuta. Gjuter man en damm eller en pool, är det förstås viktigt att betongen är vattentät, och att den står emot kyla och frost.

Hur använder man armeringsjärn – Bild på hur du ska strukturera armeringen

Denna bild förklarar exakt hur du ska strukturera armeringsjärnen beroende på vad du ska bygga.
ArmeringBetong

Att tänka på när man gjuter och murar

När man ska gjuta en markplatta, till exempel, är det viktigt att ha en plan och stabil grund för plattan. Vad plattan ska användas till avgör hur stabilt det behöver vara och om det handlar om en bottenplatta till ett hus är det förstås extra viktigt att man vet att den kommer att ligga still oavsett markens rörelser. Förutom underlaget är gjutformen en mycket viktig del av gjutningsarbetet.  Gjutformen anger gränserna för det gjutna, och det gäller att se till att den är tät, så att inte betongen tar sig ut någonstans.

Blanda murbruk skruvdragareBåde vid murning och gjutning är det viktigt att man blandar bruk eller betong enligt anvisningarna på förpackningen. Det gäller inte bara andelar cement och vatten, utan man måste också blanda runt det hela under en viss tid för att få det bästa bruket, eller den bästa betongen. En stor hink eller en skottkärra är lämpligt att blanda i om det inte ska vara några större mängder bruk. För mindre mängder finns det verktyg, en sorts visp, som kan kopplas till en vanlig skruvdragare/borrmaskin, och för större mängder behöver man en betongblandare, en så kallad tombola, för att kunna blanda ordentligt. Murbruk ska ha en konsistens som påminner om gröt när den är klar att användas. Man varvar vatten och torrt bruk tills man får den önskade konsistensen, och fortsätter sedan att blanda enligt anvisningarna på förpackningen. Naturligtvis måste man också välja rätt bruk. Generellt kan man säga att grovbruk ger en grov struktur påTombola ytan medan finbruk ger en slät yta. Valet här kan alltså avgöras både av användningsområde och av vilken effekt man önskar. Vid tillfällen då det ställs särskilda krav på hållfasthet eller täthet finns specialbruk för dessa tillfällen.

Blanda inte till för stora mängder åt gången, eftersom betong och bruk härdar efter ett tag. Beräkna hur mycket som går åt den närmaste tiden. När bruket väl börjat härda, eller brinna som man säger, kan man inte mjuka upp det genom att hälla i vatten.

När man murat eller gjutit ska bruk och betong brinna. Det ska härda, och då får det inte vara för torrt, så att det härdas för snabbt. Då kan det bildas sprickor i betongen. Om man gjutit ett golv, en mur eller mindre föremål kan det vara en god idé att täcka med plast de fösta dygnen, eller att spruta på vatten lite då och då.

Om man ska mura upp en vägg, eller mur måste man markera sidorna så att man vet att man hela tiden får muren rak, både vågrätt och lodrätt. För detta ändamål är det enklaste sättet att spänna upp snören, som man går efter när man murar upp lager efter lager med sten eller block.
För plattor bygger man en form av trä, som sedan monteras bort när betongen brunnit.

Andra typer av projekt där du har nytta av murning och gjutning

Mura grillplatsMen, det är naturligtvis inte bara i samband med husbygge eller renovering man har användning av teknikerna murning och gjutning. Det finns massor av roliga projekt att ta sig an, om man vill skapa med betong och block, och som inte kräver stora förkunskaper. Vissa mindre projekt kan man prova på utan att det gör så mycket om man skulle misslyckas. För att, exempelvis, ge sig på att mura en utegrill behöver man inte vara proffs. Lite sunt förnuft, och en idé eller en ritning är bra att ha. Se till att ha en stabil bärgrund, så att den färdiga grillen står still trots tjälrörelser.

Gjutning av trappaAtt gjuta i betong har blivit en populär hobby, och här kan man tillverka både bordsskivor och dekorationer. Det som behövs, förutom betong, är en gjutform så att man får betongen att stelna i den form man vill så som du kan se på bilden till höger, just den bilden visar en gjutform för en trappa. Det är viktigt att ha i åtanke att murbruk är frätande, och att det är viktigt att använda handskar när man arbetar med materialet. Torr cement dammar, och därför kan det vara klokt att bära munskydd.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>