Fönster – Webbutiker

Här nedanför hittar du webbutiker som säljer fönster på internet via webbutik. Vi har recenserat de olika butikerna utefter deras utbud och priser på fönster och har därefter placerat dem i nummerordning nedan för, med den webbutik som fick högst betyg av oss först. Vill du läsa recensionerna som avgjorde vårt betyg för respektive webbutik så kan du enkelt göra det genom att trycka på ”Läs recension” där hittar du anledningarna till varför vi betygsatte som vi gjorde. Vill du vara helt säker på att du väljer rätt webbutik när du ska köpa fönster på internet bör du därför läsa recensionerna.

Webbutiker som säljer Fönster

ByggvaruhusKommentarRecensionBetygButiken
logoBYGGHEMMA Bygghemma.seVäldigt bra utbud av fönster på en strukturerad butik. Läs recension Butik
skanskabyggvaror-logo Skanskabyggvaror.seHyfsat utbud av fönster med väldigt bra leveransmetoder. Läs recension Butik
byggmaxlogo Byggmax.comBra priser på fönster men mindre utbud. Läs recension Butik
prisjakt-logo Prisjakt.seDen bästa sidan för att jämföra priser på fönster.Jämförelsesajt Jämför

Vilka parametrar bestämmer betyget?

Vi har försökt att skapa ett vettigt system där betyget grundar sig på viktiga ståndpunkter som kunder värdesätter när de ska köpa fönster. Vår betygssättning för fönster grundar sig på nedanstående punkter.

  • Utbudet
  • Material på fönstren
  • Leveranser
  • Priser och betalningsalternativ
  • Struktur och design

Utbud av fönster
Webbutikens utbud av fönster är en utav de viktigaste punkterna enligt oss, här kollar vi på hur många olika fönster butiken har listad i sin webbutik och i fall de erbjuder flera olika typer av fönster. Desto fler av fönster kategorierna nedan de har i sin butik desto bättre.

De olika typerna av fönsterkategorier som vi kollar efter:
– Fasta fönster
– Vridfönster
– Sidohängt fönster
– Takfönster
– Överkantshängt fönster
– Underkantshängt fönster
– Runda fönster
– 2 glas fönster
– 3 glas fönster (Energisparande)

Material
Desto fler olika material på fönster som erbjuds desto bättre, här kollar vi bland annat efter klassiska material såsom trä, men även efter aluminium och komposittillverkade fönster. Det är ramen som omger fönstret som utgör materialet för denna bedömning.

Leverans
Här kollar vi efter webbutikens olika leveransmetoder. Eftersom att fönster är en väldigt stor byggvara så är det inget man själv åker och hämtar med sig bil. Hemleverans är mer eller mindre ett krav för att man i överhuvudtaget ska överväga att köpa fönster på internet. Om butiken inte erbjuder hemleverans eller har oförmånliga regler vad det gäller hemleveranser så klassas det som ett minus för webbutiken.

Priser & betalning
Fönster är dyra och många jämför priser på fönster innan de köper, butiker som har mer förmånliga priser än andra ges ett bättre betyg i denna kategori, givetvis jämför vi snarlika fönster mot varandra i de olika webbutikerna.

Vi kollar även på vilka olika betalningsalternativ som finns och accepteras och exempelvis om det erbjuds delbetalning. Ju fler alternativ som erbjuds i butiken desto högre betyg får butiken.

Struktur & design på webbutiken
Den här punkten avser att spegla användarvänligheten av webbutikerna och belöna dem butikerna som har en klar och tydlig struktur där man enkelt kan hitta den typ av fönster man letar efter, här kollar vi också på ”hjälpmaterial” som besökare kan används sig utav för att beställningen ska underlättas, det kan exempelvis röra sig om hjälpfilmer som visar hur man ska mäta rätt när man köper fönster och annat liknande material.

Hur ska man tänka när man väljer nya fönster till sin bostad?

Fönster finns i mängder av modeller och utföranden, och det är kanske inte alltid så lätt att veta vilket fönster man ska välja om man ska bygga nytt, eller byta befintliga fönster i huset. Byter man fönster väljer man kanske för det mesta ett fönster i samma modell som det gamla, så att man kan använda gluggen i väggen utan för stora ingrepp. Ska man bygga ett nytt hus, bygga ut eller göra en total renovering finns det förstås större utrymme för egna val, och då kan det vara svårt att välja rätt.

Vilken typ av fönster?

FönsterDet första man funderar på är kanske om man ska ha 2-glasfönster eller 3-glasfönster. Många tror att 3-glasfönster är det självklara valet, och att dessa isolerar bäst. Men, riktigt så enkelt är det inte idag. Fönster med 2 glas har använts mycket länge i Sverige. Från början satt fönstren i dubbla enkelbågar, där man plockade ut den inre bågen under den varma årstiden, och satte tillbaks den, gärna med isolerande mossa emellan, när hösten kom. Efter dessa, under 1920-talet, började man istället använda så kallade kopplade fönster. Då satt de två bågarna kopplade till varandra, till en enhet. Kopplade 2 glas fönster har sedan vidareutvecklats genom åren.

Under 1970-talet började man tillverka fönster med 3 glas. De första 3-glasfönstren tillverkades oftast med tre kopplade fönsterbågar. Man använde dessa fönster för att få en bättre isolering, för att spara energi. Idag ser 3-glasfönster lite annorlunda ut. Hos en del tillverkare använder man en enda båge med 3-glas isolerruta, medan andra bygger dem med kopplade bågar, där den ena bågen har ett enkelglas och den andra en 2-glas isolerruta.

Isolerrutor är en eller flera rutor som sammanfogas till en enhet, med hjälp av lister i metall. Mellanrummet/mellanrummen består för det mesta av vanlig luft, och kanterna på rutorna förseglas så luten inte ska läcka ut. Idag är det också vanligt att man använder olika gaser istället för luft, som till exempel argon eller krypton.

Utvecklingen har gått framåt3 glas fönster

Utvecklingen har gjort att det inte alls behöver vara självklart att välja ett treglasfönster för att få den bästa isoleringen i bostaden. Dagens moderna tvåglasfönster, med isolerruta, isolerar faktiskt bättre än vad de treglasfönster som tillverkades för bara fem år sedan gör. Det är alltså inte enbart antalet glas i ett fönster som avgör dess isoleringsförmåga, vilket man kan se på de så kallade U-värden som anger fönstrets värmemotstånd. Materialet i fönstret, samt hur de är sammansatta är en mycket viktig faktor när det gäller hur väl ett fönster kan isolera.

Man kan anbringa ett tunt lager av metall eller metalloxid, direkt på glaset, och på så sätt förändra reflektionen och strålningsegenskaperna. Detta skikt kallas lågemissionsskikt. Att välja ett fönster med ett sådant lågemissionsskikt och med gas i mellanrummen i isolerrutan ger den allra bästa energieffekten.

Energieffektiva fönster

Energieffektiva fönster är fönster med låga U-värden, och just fönster med lågemissionsskikt och gas ger de lägsta U-värdena. Ett energieffektivt fönster har alltid en högre temperatur på det inre glasets yta, vilket minskar kondensbildningen på insidan fönstret i fuktiga rum, men framför allt motverkar kallras och ger ett betydligt behagligare inomhusklimat.

Även om man vill ha så energieffektiva fönster som möjligt, behöver man idag inte sätta in 3-glasfönster. Med de moderna isolerrutorna är det inte så stor skillnad i U-värde på ett tvåglasfönster och ett treglasfönster.

Om man däremot bor i närheten av en livligt trafikerad gata, eller har andra störande ljud i sin närhet, som man vill kunna stänga ute, kan treglasfönster vara det bästa valet. Vilket man väljer beror också på var i vårt avlånga land man bor. Den som bor i Norrland, med långa och kalla vintrar kanske kan vara mer betjänt av treglasfönster, än den som bor i landets södra hälft.

Om man ska byta fönster i ett äldre hus måste man förstås också ta hänsyn till husets profil. Då kan det ofta kännas som om treglasfönster kan vara lite för massiva för att passa in. Eftersom U-värdet inte skiljer sig nämnvärt är det då bättre att välja tvåglasfönster med lågemissionsskikt och gas.

Nu är det inte bara energieffektivitet och U-värden att tänka på när man ska välja fönster. Oavsett om man bygger nytt, eller renoverar ett äldre hus är fönstren en stor del av husets ansikte utåt, och den estetiska faktorn är mycket viktig. Den som renoverar ett äldre hus måste ta hänsyn till husets stil, och gärna försöka bibehålla den ursprungliga stilen. Här finns det idag mycket att välja på, och man kan hitta moderna energieffektiva fönster i gamla modeller. Fönster med spröjs och fönster i olika lufter, som ser ut precis som om de alltid suttit där, finns med all modern teknik, både då det handlar om isolering och praktisk öppning.

Nedanför kan du se ett exempel på hur effektivt ett energifönster kan stoppa kylan på vintern, i detta exempel är det ett 2 glas fönster som demonstrerar effektiviteten.

Energifönster

Hur öppnas fönstret?

Hur ett fönster öppnas kan vara nog så viktigt, inte minst för den som ska tvätta fönstren då och då. Moderna fönster öppnas ofta inåt, vilket naturligtvis underlättar fönsterputs och annan hantering. Att hänga ut genom fönstret på tredje våningen är ingen önskedröm för någon fönsterputsare.

Hur öppnas fönstretAtt ett fönster går att öppna ses kanske också som en självklarhet, men det finns utrymmen där ett fast fönster fungerar lika bra. Den lilla gluggen i trappuppgången behöver kanske inte gå att öppna, och här kan det ibland också passa bra med ett runt fönster.

Ett fönster måste alltså inte vara rektangulärt. Det finns fönster i de flesta modeller, och en del av dem är oftast kopplade till en viss tid eller en viss stil. Ett runt eller rombformat fönster fångar blickar och kan utgöra en spännande detalj på fasaden. Ofta kanske dessa fönster passar bäst på en modern fasad, eller på ett hus byggt i funkisstil. Men, det går naturligtvis att använda även på andra hus, och kan vara en kul detalj, om man behöver ett litet ljusinsläpp till badrum eller klädkammare, till exempel.

Även runda fönster, och fönster i andra udda modeller finns naturligtvis som två- eller treglas. Runda små fönster är, för övrigt, också populära att använda inomhus, som ljusinsläpp mellan två rum, eller i en innerdörr. Dessa behöver då inte vara öppningsbara, men modellen finns både som fast och som öppningsbart fönster.

Bra att veta om fönsterAtt tänka på

Det finns alltså väldigt mycket att tänka på när man ska välja sina nya fönster. Det första valet är att välja fönster man tycker om, och som passar husets stil. Därefter kan man fundera på vilken typ av energieffektiva fönster man vill ha. Spara energi vill nog alla göra, när man ändå ska sätta in nya fönster, men idag behöver man alltså inte välja de fönster som har mest glas. Titta istället på material, och hur fönstren är uppbyggda. Om fönstret har lågemissionsskikt har det också ett lägre U-värde. Väljer man dessutom ett fönster med gas, som exempelvis argon, i mellanrummet mellan isolerrutorna, har man gjort det bästa valet ur energisynpunkt.

Bor man nära en väg, kan det kanske vara en god idé att välja treglas isolerrutor på väggen mot vägen, och tvåglas isolerrutor till husets andra sidor.

Hur fönstren öppnas kan också vara viktigt att fundera över. Hur vill man ha dem hängda för att lättast komma åt att vädra och att putsa fönstren? Man kan få fönster höger- eller vänsterhängda, utåtgående eller inåtgående. Det finns också fasta fönster. Men, det vanligaste på moderna fönster är kanske ändå de så kallade vridfönstren, som på ett praktiskt sätt kan vändas, och man kommer enkelt åt fönstrets alla sidor vid putsning.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>