Köpa golv – Webbutiker

På den här sidan har vi betygsatt de olika webbutikerna som säljer golv, nedanför hittar du en lista på de butiker som vi har granskat och delat ut ett betyg till. Vi har utgått från ett köparperspektiv av golv när vi har satt betyget, om du vill läsa mer om hur vi har tänkt när vi har satt det betyg vi har gjort kan du läsa bedömningsgrunderna längst ner på denna sida.

Webbutiker som säljer golv och deras betyg

ByggvaruhusKommentarRecensionBetygButiken
logoBYGGHEMMA Bygghemma.seVäldigt stort utbud av alla möjliga typer av golv. Läs recension Butik
buildor-logo Buildor.seEtt helt okej utbud av golv om du letar efter trägolv. Läs recension Butik
byggmaxlogo Byggmax.comGanska litet utbud men till väldigt bra priser.Läs recension Butik

Välja golv är inte alltid så enkelt

Den vanligaste typen av golv i Sverige är det klassiska trägolvet, det är ett golv som ger ett varmt intryck och som samtidigt är väldigt snyggt. Det är dock inte den enda typen av golv att välja mellan, det finns nämligen några andra typer av golv som man kan välja mellan och dessa är: kakel, klinkers och laminatgolv sen har vi ju den gamla klassikern heltäckningsmattan som med all förståelse inte är lika populär längre. För att underlätta ditt val bör du först och främst bestämma dig för någon av ovanstående golvkategorier som du vill ha i rummet och sen går du vidare med att bestämma dig för en färg (mörk eller ljus) när du väl har gjort det har du sorterat ut mycket annat och det blir mycket enklare att göra ditt val.

Bedömningspunkter

  • Utbud av golv
  • Varumärken
  • Leveranser
  • Pris
  • Webbutikens struktur

Utbudet
Här kollar vi på utbudet och ifall butiken har flera olika typer av golv såsom trä, laminat, kakel och klinkers. Desto mer utbud desto högre betyg.

Varumärken
Vi tycker det är viktigt att butikerna vi granskar arbetar med välkända varumärken. Här kollar vi ännu mer på utbudet och vilka varumärken som finns representerade.

Leveranser
På den här bedömningspunkten undersöker vi vilken typ av leveranser som erbjuds när man beställer golv, är det möjligt att få golvet hemkört direkt till dörren? Desto fler olika alternativ som erbjuds desto bättre betyg ger vi butiken.

Pris
Webbutikens priser på golv är viktigt för oss då det är viktigt för många besökare. Här gör vi prisjämförelser med snarlika produkter hos de andra webbutikerna.

Webbutikens struktur
Att webbutiken har en snygg och logisk layout är viktigt då man annars lätt tappar tålamodet och därför inte genomför någon beställning.

Läs på om olika golvmaterial nedanför innan du köper golv

Allt om golvValet av golv i ett rum är ett val av stor betydelse. Golvet har dels en viktig roll som stilsättare i rummet, men eftersom det också ska tåla att användas är det också viktigt att tänka på vilken typ av golv som passar bäst. Ett trägolv eller parkettgolv känns kanske självklart i ett vardagsrum, medan det i barnrummet kanske är lämpligare med ett tåligt laminatgolv, eller ett mjukare plastgolv. Det är inte alls nödvändigt att ha samma golv i hela huset, men har man en öppen planlösning är det förstås snyggast om golven är enhetliga. De flesta typer av golv finns i olika färger och utformningar, vilket gör att man kan få ett golv som passar till resten av inredningen vilken sort man än väljer.

Trägolv

TrägolvEtt trägolv är det naturligaste golv man kan tänka sig och det är också ett material som använts under mycket lång tid. Furu har länge varit det vanligaste trägolvet i vårt land, och det beror förstås på att Sverige är ett land med mycket skog och furu är en råvara som funnits tillgänglig vid husbyggen under århundraden. Ett golv av trä känns också relativt varmt och mjukt, trots att det är slitstarkt. Man brukar ju säga att ett golv är mer slitstarkt desto hårdare det är, men ett hårt golv upplevs oftast som kallt och är heller inte så tyst som ett mjukare golv. Att trä är ett naturligt och levande material bidrar också till dess popularitet.

Idag kan man hitta trägolv i många olika träslag. Förutom de traditionella plankgolven i furu, är också ek ett vanligt förekommande material. Ett ekgolv är ofta ett parkettgolv, men det finns naturligtvis också plankgolv av ek. Olika sorters lönn, björk, mahogny, teak, valnöt, bok och ask är andra material som används till trägolv. Bambu är inte ett trädslag, men som golvmaterial räknas bambu in under trägolv. Många moderna trägolv är utformade som så kallade klickgolv, vilket gör att de är relativt lätta att lägga/installera, även för den som inte har så stor byggvana. Ett klickgolv lägger man ovanpå ett annat golvmaterial utan att förankra det. Man behöver alltså inte spika fast varje planka i underlaget, utan klickar helt enkelt i brädorna i varandra till en helhet, viktigt att komma ihåg är dock att lägga en plastfilm under som förhindrar golvet att knarra.

Vinylgolv, Plastgolv

Vinylgolv och plastgolv blev snabbt populära när industrialiseringen av plast tog fart. Lättskötta och tåliga golv, som dessutom känns varma och sköna att gå på, passar förstås mycket bra i en bostad.

I köket, där man kan behöva torka av spill och annat ofta, är ett vinylgolv eller ett plastgolv mycket lämpligt. Dessa golv är otroligt slitstarka och står emot det mesta. Dessutom finns de i alla tänkbara färger och mönster, och det finns ett vinylgolv för varje smak och varje utrymme. Vill man ha effekten av ett trägolv, men föredrar det tåligare och tystare vinylgolvet finns det till och med vinylmattor som ser exakt ut som trägolv, i olika träslag och färger.

Ett vinylgolv kommer oftast i form av en matta, som skärs till efter det utrymme där den ska läggas.
Mattan limmas sedan fast, eller fästes med en speciell dubbelhäftande mattejp. Men, det finns också klickgolv av vinyl. Dessa är utformade som plattor, som klickas i varandra. På så sätt bygger man ihop plattorna till ett helt golv, som precis som klickgolvet av trä läggs flytande, det vill säga utan att förankras i underlaget.

Nedan ser du några olika färger och utföranden av plastgolv
Vinylgolv

Stengolv

StengolvEtt golv i sten är ett golv som är helt outslitligt. Sten används ofta i offentliga miljöer där slitaget på golvet är speciellt stort. Men, ett stengolv är förstås också vackert och funktionellt även i en privat bostad. I en hall, där det ofta blir stort slitage, kan ett stengolv vara ett bra val. Sten istället för klinker i badrummet ger en känsla av extra lyx och det blir också vackrare ju mer det slits. Även i ett kök kan sten kännas praktiskt, men då kan det vara bra att tänka på att ett stengolv också är ett mycket hårt golv. Ett glas eller en tallrik som tappas i golvet går med all sannolikhet i kras om golvet är av sten.

Ett stengolv består av plattor i olika storlekar och utformning. Några vanliga stenar som används till golv är:

  • Kalksten
  • Granit
  • Marmor
  • Skiffer

När man ska lägga ett stengolv är det viktigt att underlaget är plant och stumt, så att inte fogarna i golvet spricker. Vanligtvis brukar man flytspackla underlaget innan man lägger in stenplattorna. Installation går annars till på ungefär samma sätt som när man lägger in kakel eller klinker.

Laminatgolv

LaminatgolvLaminatgolv är kanske de vanligaste golven idag. Golvet består av en bräda som är baserad på spån eller träfiber och där man har en yta som är en reproduktion av exempelvis trä eller annat golvmaterial. Ytan förstärks med ett skikt av ett mycket hårt material, aluminiumoxid, som gör golvet mycket slitstarkt. Golven är mycket motståndskraftiga mot slag, repor, smuts, solljus och värme, men åtminstone de billigare varianterna kan ibland vara lite känsliga för vatten. Därför är det inte så lämpligt att använda ett billigt laminatgolv i hallen, där man kommer in med blöta stövlar. I husets andra och torra rum passar däremot ett laminatgolv utmärkt.

Laminatgolv kan fås i alla tänkbara färger och mönster och eftersom de oftast är utformade som klickgolv är de också mycket lätta att lägga in själv. Många av laminatgolven är också så tunna att man kan lägga dem ovanpå ett befintligt golv utan att det bygger för högt vid trösklar och lister. Det finns laminatgolv som är mycket lika ett parkettgolv och som kan ersätta det dyrare trägolvet om man vill dra ner på kostnaderna, eller bara ha ett tåligare golv.

Linoleumgolv

Linoleum är ett naturligt material som ofta används i vackra designgolv. Ett linoleumgolv kan fås både som matta på rulle men även som plattor där linoleum är upplimmat på plankor av träfiber. Med plattorna kan man skapa ett personligt golv, genom att kombinera olika färger eller mönster. Det finns både plattor som kan limmas och plattor med klicksystem, som är mycket enkla att lägga in. Linoleum passar både i köket och sovrummet eller arbetsrummet och är alltså både ett naturligt och mycket användbart golvmaterial.

Exempel på Linoleumgolv

Linoleumgolv

Kakel och Klinker

KakelKakel och klinker förknippar nog de flesta med badrum och kök. Men, ett klinkergolv i hallen blir ett slitstarkt och lättskött golv, där man lätt torkar av grus och vatten som dras in. Klinkers är kanske det vanligaste valet för golvet, även i badrummet där man kaklar väggen. Men, man kan också använda kakel som golvmaterial.

Ska man själv lägga in ett kakel- eller klinkergolv i badrummet eller annat våtutrymme är det viktigt att ta reda på vilka regler som gäller. Här måste man använda sig av någon form av våtrumssystem, så att golvet blir tätt och inte orsakar vattenskada.

Lister och trösklar

GolvlistNär man lagt in sitt golv, vilket golv man än valt, måste man förstås också montera lister och trösklar innan man ser det färdiga resultatet. Det finns många olika modeller på golvlister och man bör välja en list som passar husets stil i övrigt. För att såga listerna i hörnen behövs en geringssåg eller en geringslåda, så att man får den rätta vinkeln på snittet. Listen ställs sedan på golvet, mot väggen och fästes. Sätt tillbaka den gamla tröskeln, där den satt innan, eller montera en ny. Tröskeln limmas, eller skruvas på plats, beroende på golvmaterial och tröskelns utformning. Läs mer om lister och socklar här.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>