Entrétak

Entretak av aluminium

Ett entrétak ger inte bara besökarna ett trevligare intryck av ditt hus, det skyddar också dörren från regn och rusk. Har du köpt en ny, fin ytterdörr, gäller kanske inte den generösa garantin om du inte har ett skyddande entrétak över dörren.

Det är det inte alla som vet. För det mesta får du en garanti på minst fem år när du köper en ytterdörr, men det gäller att läsa villkoren noga för att vara säker på att du får ersättning om något händer med dörren. Hos många dörrtillverkare ingår kravet på ett tak över entrén för att garantin ska gälla.

Användningsområde för entrétak

Men, ett entrétak är naturligtvis mest till för att ge dig och familjen komfort och för att ge huset en snygg och funktionell fasad. Det är ju mycket trevligare att gå ut, om du hinner fälla upp din paraply när du möts av hällregn, än att kliva rakt ut i regnet, helt oskyddad.

Ett entrétak gör stor skillnad, oavsett om det gäller villan, radhuset eller sommarstugan.
Visst kan du bygga ett tak själv, men det finns egentligen ingen anledning att lägga så mycket jobb och energi på ett tak som finns att köpa färdigt, och som är relativt enkelt att montera.

Stort utbud av entrétak

Man kanske skulle kunna tro att det bara finns ett fåtal modeller av färdiga entrétak, och att man måste bygga eget om man har speciella krav, och vill ha ett tak som passar till huset. Men, ingenting är mer fel. Det finns massor av olika tak, för alla tänkbara hus, smaker och stilar. Vill du ha ett helt enkelt skärmtak finns det enkla, raka varianter.

Det finns också elegant välvda tak och sadeltak av den mer klassiska stilen. Även materialen varierar. DuEntretak i trä kan köpa entrétak, eller farstutak, i rent trä, plåt, stål eller aluminium med polykarbonat eller akryl i skivan. Utbudet av modeller är mycket stort, med allt från det klassiska skärmtaket, till modern design. Det spelar alltså ingen roll om du bor i ett riktigt gammalt torp, en villa med många år på nacken eller i ett alldeles nytt och modernt hus, så kan du garanterat hitta entrétak som passar huset och din smak.

Vilket material du ska välja är en smaksak. Alla tak är naturligtvis tillverkade för att tåla vädrets påverkan, och det är din smak, samt husets stil som avgör takvalet. Vill du ha fullt ljus vid entrén väljer du ett tak med akryl- eller polykarbonatskiva, medan ett tak i trä, med takbeklädnad, ger ett mer ombonat intryck.

Montering av entrétak

De flesta entrétak som finns att köpa är så pass enkla att montera att de kan sättas upp utan större förkunskaper. För att sätta upp taket krävs det i och för sig noggrannhet, men byggkunskaper i övrigt är inte nödvändigt. Det gäller att tänka på att använda tillräckligt långa skruvar, så att du inte enbart fäster taket i panelen, för då blir det inte särskilt hållbart. Tänk på att det på vintern kan bli ansenlig tyngd av snö på taket. Och innan du skruvar fast konsolerna som håller skärmtaket, måste du noga mäta, så att du får taket vågrätt och på rätt höjd.

Entretak montering

Verktyg som du behöver

Tumstock och vattenpass är verktyg som du behöver, förutom skruvdragaren för att dra i skruvarna. När du monterar ett tak över entrén ändras också förutsättningar för ljuset. Har du redan belysning kan den eventuellt behöva flyttas. Om du sätter upp ett akryltak kan det bildas speglingar som stör ljuset, om detta inte är anpassat efter det nya taket. Detta gäller också i vissa fall för tak i plåt. Det finns också entrétak med inbyggd belysning, vilket naturligtvis är en lösning på problemet.

Även om taken ser väldigt olika ut, bygger de på samma princip, med konsoler som fästs i väggen. Därför går monteringen till på ungefär samma sätt oavsett vilket entrétak du väljer. Skillnaden ligger framför allt i vikten, där ett tak i trä, till exempel, blir betydligt tyngre än ett tak som tillverkats i aluminium och akryl.

Kostnad & Prisbild

Att skaffa ett entrétak, och få en väderskyddad entré till huset behöver inte kosta särskilt mycket. Ett enklare skärmtak kan du få för mellan 1000 och 1500 kronor. Som skydd mot regn fungerar dessa tak utmärkt, och är inte minst ett bra och prisvärt alternativ vid sommarstugan. Det kan också vara bra att sätta upp ett tak som droppskydd vid andra dörrar än entrén, som till exempel vid altandörren eller källardörren. Vill du inte kosta på för mycket vid dessa ingångar, kan ett enklare tak, exempelvis i aluminium och akryl, vara ett bra val.

För ett fint designtak får du betala från runt 6000 kronor och uppåt, beroende på storlek, design och material. Här finns verkligen möjligheten att ge hela huset ett lyft, och även om taket kan tyckas dyrt, får du väldigt mycket för pengarna. Och om du kan montera upp ditt tak själv, är kostnaden för själva taket den enda kostnad du betalar.

Underhåll beror på materialet

Belyst entretakNär det gäller underhåll av entrétak, beror det förstås helt på vilken typ av tak det gäller. Tak i aluminium och akryl, till exempel, kräver inget annat underhåll än att du gör ren skivan då och då. För ett skärmtak av trä kan det krävas lite mer underhåll, eftersom du med jämna mellanrum måste måla om träet.

Här gäller alltså samma villkor, som vid all annan byggnation. Trä är ett vackert material, som vi använt länge i byggnader och hus. Men, det är också ett material som kräver en del omsorg för att få en så lång livstid som möjligt. Till ett entrétak av trä, har du själv möjlighet att välja takbeklädnad.

Du bestämmer själv om du vill lägga på takpannor, takpapp eller plåt som beklädnad. Här är valet fritt, och det snyggaste är att välja likadan, eller liknande, takbeklädnad som på huset i övrigt. Tänk dock på att takpannor kan bli mycket tunga, och att du, om du vill använda pannor som beklädnad, ser till att montera så att det håller för tyngden. Aluminium är i stort sett underhållsfritt, och här är det skivan som behöver hållas ren för bästa ljusinsläpp, och naturligtvis för att ge ett städat intryck.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>