Dörrbroms

Dörrbroms teleskop

På sommaren är det skönt att ha dörren stående öppen, för att släppa in luft, och kanske också få lite svalka i huset. Men, för att inte dörren ska blåsa igen och orsaka skada eller olyckor behövs en dörrbroms.

Undvik skador med hjälp av en dörrbroms

De flesta monterar nog en dörrbroms för att det är bekvämt att bara kunna lämna dörren i det läge man vill, och veta att den stannar där. Men, faktum är att det kan uppstå skador både på dörr, hus och personer om dörren står och slår, och dörrbromsen är alltså också en säkerhetsfråga. I synnerhet om du har små barn och/eller husdjur finns stor risk för skador, och det är nödvändigt med en dörrbroms om du ska kunna lämna dörren öppen.

Användandet avgör vilken dörrbroms du skall välja

Det finns olika modeller av dörrbromsar, och vilken du ska välja beror lite på hur den ska användas. Om du vill bromsa en lättare dörr, som en förrådsdörr, eller ett fönster, är en enklare modell fullt tillräcklig. För en tyngre ytterdörr krävs lite kraftigare saker, och det är också bra om bromskraften kan varieras. En vanlig variant av dörrbroms är den med ett teleskoprör, där man justerar bromskraften genom att vrida på stången, när den är monterad. Dörrbromsen monteras genom att fästa ena änden på dörren, och den andra i dörrkarmen. Denna dörrbroms passar för både höger- och vänsterhängda dörrar och finns hos flera olika tillverkare.

För lättare dörrar

För lättare dörrar, som innerdörrar eller förrådsdörrar finns en dörrbroms med två armar som är sammanfogade med en typ av gångjärn (som du kan se på bilden nedanför). Även denna broms skruvas fast i dörrkarm och dörr. Bromskraften kan varieras med en justeringsmutter. Även om det finns fler dörrbromsar bygger de flesta på dessa två principer, men det kan skilja i material och bromskraft.

Dörrbroms innerdörr

När du ska välja dörrbroms får du tänka efter vilken typ av dörr den ska bromsa, och hur stor bromskraft du vill ha. Tänk på att en klenare broms lätt kan gå sönder om det blåser så kraftigt att dörren slits upp av blåsten. Det kan också vara bra att tänka på att när du har en dörrbroms monterad går inte dörren att öppna fullt ut. Om du vill kunna öppna den helt ofta, kan det vara bra att välja en dörrbroms där du lätt kan lossa ena fästet, och på så sätt sätta bromsen ur spel.

Pris för en dörrbroms

En dörrbroms är ingen dyr investering. Du kan få en ordentlig broms för mellan 300 och 400 kronor, och då har du ett bra skydd mot klämskador hos både människor och djur, och du riskerar inte heller att dörren eller huset blir skadade. De kraftigare dörrbromsarna är också de mest hållbara, och det är bromsar av den typen du bör använda till entrédörren, och andra tyngre ytterdörrar. Plast har en tendens att bli skört med tiden, i synnerhet när det utsätts för sol, kyla och regn. Därför finns det viss risk att fästen och andra detaljer i plast kan gå sönder.

Är det svårt att montera en dörrbroms?

Du behöver inga förkunskaper för att kunna montera en dörrbroms. I förpackningen får du en komplett monteringsanvisning, som gör arbetet enkelt. Märk ut var på dörrkarmen, och dörren bromsen ska sitta, och skruva sedan fast fästena på sina platser. Nu behöver du inte göra något mer än att justera bromskraften, genom att vrida på stången, eller skruva på justeringsmuttern, beroende på vilken modell av dörrbroms du valt. Det var det hela, och monteringen tar inte mer än tio minuter.

Användningsområden

Dörrbromsar används oftast på husets ytterdörr, eller en förrådsdörr man använder ofta, men det är också ett bra tillbehör till växthuset, eller andra byggnader, där man vill kunna vädra utan risk för att dörren ska blåsa upp, eller slås sönder.

Vit dörrbroms

Med en dörrbroms kan man få exakt den öppning man vill, oavsett om man vill ställa upp dörren i 90 grader, vilket brukar vara den yttersta gränsen för de flesta bromsar, eller om man bara vill ha en liten öppning för att släppa in lite luft. Du ställer helt enkelt dörren i den position du vill ha den, och där stannar den. Blåser det behöver du kanske öka bromskraften för att vinden inte ska kunna rubba dörren. Då blir den också trögare att öppna eller stänga manuellt, vilket är anledningen till att många minskar bromskraften när det är vindstilla.

En dörrbroms har som sin uppgift att bromsa dörren, inte att minska hastigheten vid stängning, som många felaktigt tror. Vill du att dörren ska stängas långsamt, är det istället en dörrstängare med den funktionen du ska ha. Denna stänger dörren när du lämnar den öppen, och du kan justera både stängningshastigheten och slagkraften, för att få just den funktion du önskar. Men, då handlar det alltså om ett helt annat dörrtillbehör än en dörrbroms.

Dörrbromsen är en praktisk och lätthanterlig ersättare till allehanda tunga saker som ofta ställs mot dörren för att den inte ska blåsa igen. Men, med dessa dörrstoppar får du dels besväret att flytta dem när dörren ska stängas, och du får heller inget skydd för om dörren blåser upp och slås sönder, eller ger skador på fasaden.

Dörrbroms av stål
Dörrbromsen hindrar rörelser i båda riktningar, och hindrar alltså både att dörren blåser igen med risk för klämskador, och att den åker upp mot husets fasad. Har du kostat på en ny, fin ytterdörr, rekommenderas att du skaffar en dörrbroms för att inte få dörren förstörd. För släppa in den sköna sommarluften vill vi alla. Sommaren är alldeles för kort för att stänga ute den sköna varma luften, och ofta behöver vi också en ordentlig genomvädring för att det inte ska bli för varmt inne.

Har du inte luftkonditionering är det nästan ett måste att då och då kunna ställa upp dörren för att lufta igenom hemmet. Vi tillbringar också mycket tid utomhus under sommaren, och då kan det vara praktiskt att låta dörrar till både hus och uthus stå öppna. Men, man vill naturligtvis inte riskera att små barnahänder, eller kattungar, kommer i kläm, och där är en dörrbroms den allra bästa försäkringen.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>