Stegar – Guide till olika stegmodeller

StegarHär kan du läsa om vilka typer av stegar som finns och vilka man bör se till att ha tillgång till hemma, vi tar även upp vad de olika typerna av stegar kostar.

Alla som har ett eget hus, eller en egen lägenhet där man kanske måste fixa något själv ibland har behov av en stege. Det kan handla om så enkla saker som att byta glödlampa i en plafond, eller annan taklampa. Visst kan man klättra på stolar och allehanda ting, men för att undvika olyckor är det bättra ett ha tillgång till en stege.

Stegar finns i massor av utföranden och för enkla sysslor i hemmet är kanske en enkel trappstege det bästa valet. Trappstegen står stadigt, och man kan byta glödlampa, eller sätta upp en gardinstång utan att riskera att stegen faller.

Fixar man med renovering, målning eller annat bygg- eller trädgårdsarbete är det ibland nödvändigt att också ha andra typer av stegar än den klassiska enkelstegen. Det finns som sagt många olika stegar, avsedda för olika behov och det är inte alltid lätt att veta vilken stege man ska välja. Vissa stegar fungerar i de flesta situationer, men arbetet blir både enklare och säkrare om man använder den stege som är mest lämpad för ändamålet. För att en enkelstege ska vara säker, måste man naturligtvis ha en stadig vägg eller liknande att luta den mot och om detta saknas finns det andra stegar som är mycket säkrare att använda.

Enkelstege

EnkelstegeEn enkelstege är väl den typ de flesta tänker på när man talar om stegar. Det är stegen man lutar mot väggen när man ska måla, eller mot ett kraftigt träd vid beskärning. För länge sedan var de flesta enkelstegar tillverkade i trä, men idag ser vi dem för det allra mesta i aluminium. Aluminium är ett material som är både hållbart och lätt, vilket gör att man kan hantera stegen på ett enklare sätt, samtidigt som man vet att man har en stege i många år när man köper en.

Enkelstegar finns i olika längder och bredder och där väljer man förstås stege efter sina egna behov. Stegarna finns med halkskyddade stegpinnar, vilket minskar olycksfallsrisken betydligt. För den som vill känna sig extra trygg finns speciella ståplan att köpa, som man hänger på stegpinnen. Detta är stegen som oftast används vid byggnation och målning och den kan också användas som takstege eller väggstege om den förankras väl.

Priserna på enkelstegar varierar, beroende på längd, bredd och utförande. Man kan få en enkelstege på cirka 2 meters längd från 400 kr och uppåt.

Kombistege

KombistegeEn så kallad kombistege eller universalstege som den också kallas, är en stege som kan monteras, eller vikas på olika sätt för att få olika funktion. Kombistegar finns i två huvudgrupper; ledade och icke ledade. Kombistegen kan i helt utfällt och låst läge användas som en enkelstege, men kan också vikas eller kombineras, beroende på vilken typ av kombistege man valt, och bli en slags trappstege, eller en fristående stege. Många av de ledade kombistegarna kan också vikas för att få funktionen av en arbetsställning, där man med hjälp av en plattform kan få en arbetsställning eller ett arbetsbord, som du kan se på bilden till vänster.

Stegen kan alltså användas både som fristående och liggande och är i alla sina former mycket stabil. En kombistege brukar vara tillverkad av aluminium, för att vara både hållbar och förhållandevis lätt. Kombistegen har en rejäl stegfot för att stå stabilt i alla lägen och lederna ska vara testade för att klara stora tyngder.

Det finns också kombistegar som har teleskopfunktion, där man kan variera höjden efter behov.
De stora fördelarna med kombistegar är att de, i hopfällt skick, tar mycket liten plats, samt att man har en för många olika ändamål i en och samma produkt. Man behöver inte välja mellan en enkelstege och en fristående stege, utan får båda i en och samma, samt ofta också fler funktioner.

På grund av denna mångsidighet har dessa stegar också många användningsområden, både inom- och utomhus, vid byggjobb och trädgårdsarbete.

Eftersom kombistegar finns i många olika modeller och storlekar är det också en varierad prisbild.
En enklare kombistege kan man få för runt tusenlappen, medan det sedan finns mer avancerade och kvalitativa stegar för betydligt högre priser. Mellan 1500 kr och 6000 kr hittar man de flesta modeller och utföranden av dessa användbara stegar.

Teleskopstege

Teleskopstegen är praktisk om man har ont om plats, eller till exempel som vindsstege, som vi tar upp nedan. Ska man bara ha en stege kan en teleskopstege vara bra eftersom den kan anpassas efter olika behov. 2000 – 3000 kr får man räkna med att betala för en bra teleskopstege.

Teleskopstege

Vindsstege

I många hus finns det ingen trappa utan enbart en lucka upp till vindsutrymmet. För att kunna komma upp måste man då ha en vindsstege. För att den ska fungera tillsammans med luckan behöver det vara en stege med teleskopfunktion, som man kan fälla in när luckan ska stängas. Dessa vindsstegar finns i olika modeller och utformning. Idag är det vanligaste materialet aluminium. En hopfälld teleskopisk vindsstege tar minimal plats på vinden.

Brandstege

Varje hus ska förstås ha en brandstege, för att kunna rädda liv om olyckan skulle vara framme.Brandstege
En brandstege, eller utrymningsstege som den också brukar benämnas, ska sitta så till att man på enklast möjliga sätt kan nå den. I de flesta fall monteras en brandstege fast på husets vägg. Det finns en del olika modeller, och stegar utformade för olika typer av hus. På äldre hus ser man oftast ungefär likadana stegar monterade från en balkong eller ett fönster på övervåningen. Modernare stegar kan fälls ut och in, och tar inte så stor plats i infällt läge. Stegen trycks helt enkelt ihop, och stegen är ledade vid sidoprofilerna. I utfällt läge låses stegpinnarna fast, så att man riskfritt kan klättra. När det gäller brand- och utrymningsstegar finns speciella regler och normer för hur de ska vara utförda, och hur de ska monteras på ett säkert sätt.

Stegarna finns för mellan cirka 1500 kr och 4000 kr. Har man inte plats för en vanlig brandstege, finns det repstegar som fälls ut vid eventuell brand, och dessa kan man få från runt 1200 kr.

Hushållstrappstege

HushållstrappstegeEn hushållstrappstege, eller helt enkelt en trappstege är ett redskap som har sin plats i varje hem.
Oavsett om man äger ett hus, en bostadsrätt eller om man hyr sin lägenhet, behöver man någon gång upp på lite högre höjder och då är användandet av en stabil trappstege både enkelt och säkert. Oavsett om det handlar om lampbyte, uppsättning av gardiner eller hämtande av klädlådan högst upp i klädkammaren är det betydligt säkrare och stadigare att stå på en trappstege än en ostadig pall.
Trappstegen är hopfällbar, och alltså enkel att bära med sig och lätt att förvara. Den finns i olika storlekar, där stegar med 3 till 7 trappsteg är de vanligaste. Vilken man ska välja beror på vad man avser att använda den till, och hur boendet ser ut. I en vanlig lägenhet behöver man kanske inte mer än någon av de mindre stegarna, medan sekelskifteshuset med högt i tak kräver en betydligt större trappstege. Man kan hitta rejäla trappstegar från cirka 500 kr och priserna ökar sedan med storleken.

Arbetsbock

ArbetsbockArbetsbocken används istället för pallen, när man behöver komma upp en bit. Med sin topplatta gör den arbetet säkrare och den står stadigt på alla underlag. Ett bra redskap när man sätter upp de nya tapeterna, till exempel. Bra arbetsbockar finns från cirka 2000 kr.

 

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>