Skjutdörrsgarderob

Skjutdörrsgarderob

Förvaring brukar vara ett problem i de flesta hem. Bra garderober sväljer det mesta av kläder och skor, men ibland kan det vara svårt att få plats. I sovrummet, eller hallen, där garderober behövs som mest, kan det kanske gå att klämma in några skåp, men dörrar som ska öppnas ställer alltid till problem, och speciellt i trånga utrymmen.

Spara plats med en skjutdörrsgarderob

Om man istället för vanliga garderobsdörrar väljer skjutdörrar kommer man helt ifrån platsproblemet när kläder ska hämtas eller hängas in. Skjutdörrarna tar ingen plats alls i rummet, och det går lätt och smidigt att öppna och stänga garderoben. Därför passar skjutdörrar alldeles ypperligt där man placerar flera garderober på rad, då det kan bli riktigt krångligt om man vill öppna flera skåp samtidigt när man har vanliga dörrar. Skjutdörrsgarderober finns i en rad olika utföranden och material. Det gör att alla kan hitta garderober som passar i stil. Istället för en rad traditionella garderober kan en vägg med skjutdörrsgarderober bli rummets prydnad. En elegant vägg av skjutdörrsgarderober, där dörrarna är av glas, eller spegelglas, ger rummet en speciell prägel.Skjutdörrsgarderob av glas

Vill du hellre att garderobsväggen smälter in i inredningen kan du, till exempel, välja skjutdörrar av trä, som ger intryck av en panelvägg. De flesta skjutdörrar har en profil av stål eller aluminium, och till det kan du välja fyllning i glas, spegelglas, laminat, fanér eller folie i olika utföranden.

Du kan köpa helt kompletta skjutdörrsgarderober, där du väljer mellan olika standardutföranden, eller så väljer du dörrar som inte har någon egentlig standard, utan där du kan välja fyllnadsmaterial fritt.

Viktiga mått som du måste känna till

När du planerar för dina skjutdörrsgarderober, kan det vara bra att tänka på att ett jämnt antal garderober ger den största öppningsbredden och flexibiliteten. Innan du beställer dina garderober måste du mäta utrymmet där de ska placeras. Tänk då på att mäta bredden där skjutdörrarna ska placeras. Vanligtvis är detta 685 mm från väggen. Mät bredden på två ställen så att du är säker på att garderoberna går in. Det vanliga är att man köper skjutdörrarna för sig, och väljer själv vilken typ av garderober man vill placera inom dörrarna. Om skjutdörrarna täcker en vägg, behöver du inte sätta in garderobsstommar, utan du kan ställa den garderobsinredning du vill ha, som du vill där inne. Du får helt enkelt ett stort förvaringsutrymme bakom skjutdörrarna, som du kan inreda efter dina egna behov. Tänk på att inte placera utdragbar inredning, som backar och lådor, bakom en fast dörrskarv.Måtta för skjutdörrsgarderob

 

A, B, C: Mät höjden längst med hela konstruktionen så att du vet att det är rakt och att dina skjutdörrar får plats.
D, E: Mät längden både uppe och nere för att säkerställa att konstruktionen är rak. F: Mät djupet för att säkerställa att garderobsstommar får plats inne i konstruktionen.

Färdiga skjutdörrsgarderober som är flyttbara

Skjutdörrsgarderob med dörrarVill du inte skruva fast skenor i golv och tak, finns det också färdiga skjutdörrsgarderober, där dörrarna sitter fast på själva garderoben. Dessa skjutdörrsskåp är praktiska, eftersom de är flyttbara, och är kanske den bästa lösningen för dig som bor i hyresrätt, eller av andra anledningar inte får, eller vill, sätta in en fast skjutdörrsvägg. Dessa skjutdörrsskåp, eller garderober, kostar mellan 3500 och 6000 kr, beroende på modell, utförande och vilket material du väljer i dörrarna. För störst flexibilitet, och valmöjligheter är skjutdörrarspartiet, med valfri inredning den bästa lösningen. Då kan du helt och hållet skräddarsy dina skjutdörrsgarderober efter familjens behov. Hos vissa fabrikat kan du till och med få vändbara skjutdörrar, så att du kan förändra rummet efter humör.

Hur mycket du får betala för dessa skjutdörrar, för förvaring, beror framför allt på hur breda dörrar du vill ha, men naturligtvis också på material och utförande. Men, priserna ligger från cirka 2000 kr för skjutdörrar på 123 cm bredd. Om du tänker sätta upp tre dörrar, till exempel, kan du välja en trespårsskena för att få maximal öppning.

En viktig del i inredningen

Den stora variationsrikedomen i framför allt fyllningarna på skjutdörrarna gör att de blir mycket användbara. Du måste inte montera skjutdörrsgarderoben i hallen eller sovrummet, utan kan också få en praktisk och snygg förvaring i barnrummet, tvättstugan, eller varför inte i vardagsrummet? Med den snygga design som finns på många av dörrarna kommer de att pryda sin plats var du än väljer att installera dem. En skjutdörrsgarderob med dörrar i glas, färgat eller ofärgat, eller i spegelglas, kan bli en vacker inredningsdetalj i vardagsrummet, samtidigt som den ger massor av förvaring för allehanda saker som annars ligger och skräpar. Eftersom inredningen i garderoben är flexibel behöver du inte enbart använda garderoben för förvaring av kläder. Här finns gott om plats för allt det där, som brukar ligga på soffbord, i soffan och kanske till och med på golvet. Att städa och hålla rent blir en ren fröjd, när garderoben sväljer allt som inte ska ligga framme. När du väljer inredning till dina garderober gäller det alltså att tänka efter hur du vill använda skåpet. Hyllor, backar, lådor och korgar kan varieras efter de individuella kraven, och du kan skapa exakt den förvaring du behöver.

När du väljer skjutdörrsgarderob är det alltså användandet som bör stå i fokus, men naturligtvis ska du också välja dörrar som du tycker om, eftersom de kommer att få en ganska stor betydelse för rummets utseende.

Montera en skjutdörrsgarderob

Montera skjutdörrsgarderob

Bilden ovan är en överblicksbild på de olika delarna du måste montera på en skjutdörrsgarderob

A: Överliggande panel.
B: Skena för dörrens övre del.
C: Sidopaneler.
D: Skjutdörrarna, kan vara i trä, glas, spegel eller annat material.
E: Skena för dörrens nedre del.
F: Nedre panel.
G: Täckande panel från sidan.

Monteringen är inte särskilt svår. Köper du en färdig skjutdörrsgarderob, behöver du i stort sett bara se till att garderoben passar in i det utrymme den ska placeras i. Väljer du alternativet med skjutdörrar och fristående inredning, mäter du ut hur breda skjutdörrar du behöver innan du beställer. Dörrarna ska glida i skenor, som ska monteras i tak och på golv. Om du inte vill skruva i golvet, kan du använda dubbelhäftande tejp för att fästa skenan. Mät skenans djup, och ta hänsyn till det när du monterar skenorna, så att de hamnar på rätt ställe, vilket är mycket viktigt för att dörrarna ska fungera som de ska. När skenorna är på plats hänger du upp dörrarna, och din garderob är klar att inredas.

Underhåll och rengöring

Skjutdörrsgarderoben kräver inget speciellt underhåll, utöver vanlig städning och rengöring. Här är det förstås bra att tänka på att dörrar i glas eller spegelglas kan kräva mer putsning än en fyllning av exempelvis laminat eller folie. Med skjutdörrsgarderoben på plats har du praktisk förvaring som inte stjäl något annat utrymme än den yta som finns bakom dörrarna.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>