Bottenventil till badkar

Bottenventil vitt badkar

Att ha eget hus innebär en massa underhållsarbete som man kanske inte tänker på om man bor i hyresrätt och bara kan ringa på vaktmästaren när något behöver åtgärdas. Att sköta och underhålla sitt hus är viktigt, och det handlar inte bara om de mer sällan förekommande sysslorna, som att måla fasaden eller fönstren. Oftare dyker det upp små saker som måste fixas, innan de ställer till större problem. En sådan sak, som kan vara bra att se över då och då, är badkarets bottenventil. Skulle denna gå sönder, eller om infästningen inte är tät, riskerar du att få betydande vattenskador i badrummet.

Byta bottenventil till badkaret

Bottenventil till badkarAtt byta bottenventil till badkaret är inte speciellt svårt, och du kan hitta bottenventiler i de flesta byggvaruhus, både på nätet och i fysiska butiker. Bottenventilerna är oftast tillverkade i metall, och då företrädesvis stål, krom eller förkromad mässing. Ventilen är den ventil som gör att vattnet stannar kvar i badkaret, som tidigare var en enkel ventil med en kedja att dra i när man ville släppa ur vattnet. Idag finns moderna ventiler med pop up-funktion, där du bara behöver trycka på ”locket” för att stänga eller öppna ventilen. En bottenventil med pop up-funktion kostar mellan 300 och 700 kronor, beroende på material och utförande. Men, vill du hellre ha den gamla, traditionella bottenventilen, med en tillhörande kulkedja kan du också köpa en sådan, och för den får du betala runt 300 kronor. Har du ett äldre badkar kanske denna variant är den enda som passar.

Bottenventiler finns också i andra utföranden, som exempelvis:

Lyftplugg
Push down-ventil
Pop up-funktion

Förklaring av bräddavlopp

Att tänka på om du ska köpa en bottenventil med pop up-funktion är om du ska ha en ventil för bräddavlopp eller en utan. Bräddavlopp i badkar är inte så vanliga i våra hem, men kommer allt mer, framför allt för badkar som är avsedda för inkakling. Bräddavloppet är det lilla hål, som finns på de flesta tvättställ, där vattnet kan rinna ut innan badkaret blir översvämmat. Har du ett sådant avlopp på ditt badkar, måste du se till att också köpa en bottenventil för bräddavlopp, eller överlopp, som det också kan kallas. Du ser en bild på det nedanför:

Bottenventil bräddavlopp
Det finns också bottenventiler som passar oavsett överlopp eller inte, och den informationen bör du få på förpackningen.

Vilken bottenventil passar ditt badkar?

För övrigt väljer du den bottenventil som tilltalar dig, och som passar till ditt badkar. För en lite modernare, och lyxigare känsla väljer du kanske pop up-ventilen, men det finns naturligtvis också fördelar med de andra modellerna av bottenventiler. Ventilen med vipp-plugg är en annan variant, som kan sägas ligga någonstans mitt emellan den gamla kedjeförsedda och den moderna pop up-ventilen.

Bottenventil till badkar i silver

Priset på en vipp-pluggsventil ligger också på runt 300 kronor. Det är, med andra ord, inte priset som avgör vilken typ av bottenventil du väljer, eftersom kostnaden är ungefär likvärdig för de flesta modeller. Det är heller ingen större skillnad på monteringen, oavsett vilken bottenventil du väljer. Du får helt enkelt låta din egen personliga smak avgöra valet, men måste förstås också utgå från det badkar du har, och det gäller i synnerhet om du har ett gammalt badkar som inte följer de standardmått som finns i dag. Har du ett äldre badkar är det klokt att kolla storleken på röret, eller slangen, som bottenventilen ska anslutas till, eftersom måtten inte alltid stämmer med dagens standard.

Montera bottenventilen

När du ska montera bottenventilen kan det vara bra att vara två stycken. Du släpper ner ventilen i badkarets avloppshål, och låter någon hålla emot ovanifrån, när du trär på en packning från undersidan. Därefter skruvar du fast avloppsröret, eller avloppsvinkeln underifrån. Avloppsvinkel behöver du om avloppsbrunnen inte sitter rakt under badkarets avlopp, vilket den sällan gör. Sätt ihop röret med avloppsröret, och se till att röret sitter fast, och att packningen gör röret helt tätt.

Nu har du kopplat ihop badkarets nya bottenventil med avloppsbrunnen, och fått en tät anslutning som gör att du inte behöver riskera att få vattnet på golvet istället för i avloppet.

Att byta en rostig, eller trasig, bottenventil är betydligt enklare och billigare än att byta badkar, och ofta är det bara sådana små detaljer som behöver fixas. Många drar sig kanske för att byta en bottenventil, eller andra detaljer till badkar eller tvättställ, därför att man tror att det är svårt, och är rädd att man inte ska få det tätt. Men, följer du bara anvisningarna ovan och ser till att få alla anslutningar täta, med medföljande packningar och infästningar är det ingen svår operation. Ofta följer också en monteringsanvisning med i produktens förpackning. Eftersom förfarandet kan skilja sig något åt beroende på modell och typ av bottenventil är det viktigt att alltid läsa igenom anvisningarna innan du börjar montera. Då vet du att du monterar ventilen exakt på det sätt som tillverkaren avser, och du kan vara säker på att den kommer att fungera precis som den ska.

Bottenventilen i badkaret är en liten detalj, som vi sällan tänker på, men som är helt nödvändig för att vi ska kunna använda badkaret. Ofta byts den inte ut förrän den går sönder, och inte längre håller vattnet på plats. Men, varför inte byta ut en fungerande, men gammal, bottenventil, och sätta in en med pop up-funktion? Bara en sådan liten detalj kan ge det där extra till badrummet som du saknat. Att inte behöva dra ur proppen, utan bara ge ventillocket ett lätt tryck, både för att öppna och stänga, är en sådan detalj som kan ge en liten lyxkänsla i vardagen.

Kanske behövs det inte större investering än så för att få ett lyxigare och modernare badrum. För bara några hundralappar kan du få ett fungerande badkar, och du behöver inte oroa dig när någon av familjens medlemmar sätter på kranen för att fylla badkaret. Är du normalt händig klarar du enkelt att montera den nya bottenventilen, för det krävs inga speciella specialkunskaper, bara lite noggrannhet.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>