Innerdörrar – Ditt val av innerdörrar

InnerdörrarDet är inte alltid lätt att välja när man ska byta innerdörrar, eller kanske helt enkelt välja innerdörrar till ett nybyggt hus. Måste man välja samma dörrar överallt i huset, eller kan man istället ta hänsyn till vilket rum dörren leder till? Här går vi igenom hur du ska tänka i ditt val av innerdörrar.

Självklart finns det inget entydigt svar på denna fråga. Var och en väljer efter eget tycke och smak. Har man en hall, eller annat utrymme där de flesta av innerdörrarna är samlade är det snyggast att välja samma, eller liknande dörrar så man inte får ett rörigt intryck. Har man däremot innerdörrar som sitter mer avskilt kan man mycket väl välja en annan dörr där, än i övriga huset.

Många föredrar en bredare dörröppning till vardagsrummet och då passar det perfekt med pardörrar. Men, man kan då välja pardörrar i samma stil, eller samma färg som övriga dörrar. Även om dörrarnas främsta uppgift är funktionen, utgör de också en viktig del av interiören och det är därför viktigt att man väljer sina dörrar med omsorg.

Det finns dörrar i olika material, och man kan välja mellan dörrar i massivt trä, eller tillverkade av formpressad MDF. Dessa senare dörrar kan vara fyllda, eller i stort sett bara bestå av en ram och ytskikt. Eftersom dörrar av formpressad MDF (eller plywood) får en yta av faner eller en ytbehandling med folie ser alla dörrarna förvånansvärt lika ut, åtminstone i nytt skick. Valet görs dels efter priset och också utifrån om man tänker behålla samma dörrar i många år. Dörrar i massivt trä åldras på ett vackert sätt, medan MDF-dörrar kan bli kantstötta och fula med tiden. Å andra sidan kostar en innerdörr i massivt trä en hel del mer än en dörr av MDF, vilket naturligtvis också påverkar valet.

Placeringen av innerdörren avgör

Var man tänker ha dörren kan också påverka valet, om man bestämt sig för att inte nödvändigtvis ha likadana dörrar överallt. Till sovrummet är det största önskemålet kanske att få en ljuddämpande dörr, så man inte störs av ljud utifrån. Och här är helt klart en dörr av massivt trä att föredra, eftersom den har en stark ljuddämpande effekt. Dörren till badrummet blir förstås mer långlivad om den tål väta. Om man bygger nytt eller renoverar ett befintligt badrum, är det faktiskt också norm att dörren ska tåla väta.

Om man har någon erfarenhet av byggarbete kan man installera innerdörrarna själv. Det kan dock rekommenderas att man är två vid installationen, dels för att det är lättare att få dörrarna på plats, men också för att man behöver mäta under arbetets gång, så att man är säker på att karmen monteras exakt i lod och att den är rak överallt, så att man sedan kan få in dörren utan problem.

För det mesta byter man alltså hela karmen då man byter innerdörrar. Kan du använda de gamla karmarna är det förstås bara att hänga på de nya och det klarar man ganska lätt själv. Men oftast ska också karmen bytas ut och den monterar man ganska enkelt ihop själv, om man har lite vana av liknande jobb. När den sedan ska monteras i dörröppningen är det viktigt att karmen blir alldeles rak. Att det uppstår glipor behöver man inte lägga så stor vikt vid, eftersom de kommer att döljas av dörrfodret.

Om man använder karmskruv vid monteringen kan man lätt justera karmen i efterhand. Är inte karmen rak, kan det vara svårt att öppna och stänga dörren.

Man behöver ingen större verktygsarsenal för att sätta in en innerdörr. En hammare, borr och en skruvdragare räcker långt. Ett vattenpass, för att mäta att karmen är rak både våg- och lodrätt, är kanske det viktigaste verktyget vid monteringen.

Pardörrar

PardörrarPardörrar används framför allt till entrén till vardagsrummet, eller till andra stora rum. Här har man ofta en bredare dörröppning. En större öppning ger ett bra ljusinsläpp och det kan förstärkas genom att välja pardörrar som är helt, eller delvis glasade. En dörr med ett fönster ger mer ljus i rummet, men gör också att man ser in i det vackra rummet även när dörrarna är stängda.

Pardörrar är alltså populärast att använda som vardagsrumsdörrar, men eftersom de ger bredare dörröppning kan det också vara praktiskt att ha pardörrar från hallen exempelvis, då har man betydligt bättre utrymme när man ska bära stora möbler eller liknande ut och in i rummet.

Just dessa pardörrar till vänster är helt vanliga pardörrar i trä.

Om du ska bygga nytt är det viktigt att du planerar för en pardörr långt i förväg så att det inte finns någon bärande balk i närheten av öppningen.

Skjutdörrar

SkjutdörrOm man har ett litet utrymme, och inte vill ha en dörr som tar plats i rummet kan skjutdörrar vara ett bra alternativ. I äldre hus kan man ofta se skjutdörrar som är infällda i mellanväggen och alltså ”försvinner” helt när de öppnas. Vid nybygge eller renovering kan man givetvis installera infällda skjutdörrar, men allra enklast är det att sätta in en utanpåliggande skjutdörr, som hängs fast på en så kallad skjutdörrsskena.

En skjutdörrsskena monteras i dörröppningens överkant och man hänger sedan dit ett dörrblad som är anpassat för just en sådan skena. På skenan finns dörrstopp, som förhindrar att dörren skjuts ut från skenan, och en styrnot, som gör att dörren glider rakt och lätt. Även en skjutdörr finns i många olika utföranden, färger och stilar, så det går alldeles utmärkt att använda en skjutdörr till vilket rum som helst, både om man har ont om plats, eller bara vill slippa en dörr, som i öppet läge, tar plats i rummet. Det finns även helt, eller delvis glasade skjutdörrar.

Handtag och beslag

När dörrarna väl är på plats är det också dagas att tillföra handtag och beslag. Och lås till de dörrar som behöver lås. Det är kanske framför allt badrums- och toalettdörrar som brukar förses med lås, men man kan givetvis använda lås även på andra innerdörrar. Har man barn, kan det till exempel vara bra att kunna låsa till rum där man förvarar kemikalier, verktyg eller annat som kan vara en potentiell fara.

Handtag till innerdörrarDet finns olika typer av lås och låskistor till innerdörrar och vilket man väljer beror främst på i vilken dörr de ska användas. Till badrummet använder man oftast inte lås som låses med nyckel, utan monterar istället speciella låsvred, som också har en bricka som visar om dörren är låst eller inte. Till husets andra dörrar kan man använda ett vanligt låshus för nyckel. Till lättare skjutdörrar och så kallade dragspelsdörrar finns speciella låshus med hake. Har man rum man vill ha extra skyddade, som till exempel ett kontor, finns speciella lås, bland annat lås med automatisk förregling, eller 5-tillhållarlås med mängder av nyckelkombinationer och där dörren låses med nyckel både från ut- och insidan.

Handtag och beslag finns i olika metaller, trä eller plast. Till infällda skjutdörrar finns det speciella draghandtag, för att man lätt ska komma åt att öppna. Utanpåliggande skjutdörrar har ofta ett skålat handtag monterat vid leverans.

Valet av handtag till de nya dörrarna är ett helt personligt val. Självklart är det bra att ta hänsyn till stilen på dörrarna, samt den övriga inredningen, när man väljer handtag. Men, man kan inte säga att det finns några rätt eller fel och handtag är också relativt enkla att byta ut om man skulle tröttna, eller så småningom ångra sitt val. Att montera ett handtag på en innerdörr är heller inte någon svårare operation, utan det klarar den normalhändige lätt.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>