Fasadbelysning

Fasadbelysning

Att ha någon form av fasadbelysning på sitt hus är nödvändigt, och för de flesta också en självklarhet. I första hand är det kanske entrén vi vill belysa, både av funktionella och estetiska skäl. Det handlar faktiskt också om säkerhet, både för besökare och för de boende i huset. Men entrébelysning och övrig fasadbelysning ger också huset en mysig och gemytlig karaktär, och du har möjlighet att sätta ljus på detaljer som du vill visa upp.

Fasad- och entrébelysning

Att du behöver belysning vid entrén är självklart. Utan belysning kan det till och med vara svårt för de boende att hitta rätt, och att få nyckeln i låset. Det finns också risk för att skada sig om man måste treva i totalt mörker, och som fastighetsägare är det ditt ansvar att se till att ingen kommer till skada. Vid entrén kan du välja en eller flera vackra lyktor, vilket ger ett fint välkomnande till alla. Men, lyktan kanske inte passar alla hus. När du väljer belysning för fasaden är det viktigt att ta hänsyn till huset. Välj en belysning som går i linje med husets design, känsla och ålder. En sirlig, romantisk lykta passar, till exempel, inte på en stram och modern villa, precis som en supermodern belysning kan bli helt fel på det röda lilla torpet. Har du ett garage, eller andra byggnader på tomten, är det snyggt om du använder likadan belysning även till dem.

Fasadbelysning för hela väggar

Men, det är inte bara entrén, eller andra ingångar som kan belysas. Det blir allt vanligare att man också använder fasadbelysning på själva väggen, för att skapa olika uttryck, eller för att belysa och lyfta fram hela fasaden. Genom att rikta belysningen uppåt, eller nedåt, kan man skapa en effektfull stämning, som verkligen drar blickarna till sig. Dessutom ger fasadbelysningen också ett visst skydd mot inbrott och liknande, eftersom det är svårt att smyga sig på, med en belysning som lyser upp både dörrar och fönster.

Fasadbelysningar

Starkström & Svagström avgör om du får installera själv eller inte

När du ska välja belysning för din fasad, kan du välja en fast installation med starkström, eller en installation med svagström. Om du väljer svag ström får du installera belysningen själv. Starkströmsinstallationer ska enbart göras av behörig elektriker, och om du inte har en elektrikerutbildning måste du alltså anlita en elfirma eller elektriker för installationen.
Svagström är oftast inte tillräckligt för att lysa upp en entré eller en garageuppfart, men kan vara ett bra val om du vill ha effektbelysning på fasaden eller i trädgården.

Använd timer eller rörelsesensorer

För att få en fungerande fasadbelysning kan du använda timer. Det finns också armaturer med ljussensor, som tänder ljuset vidRörelsesensor mörkrets inbrott, eller med rörelsesensor, som gör att belysningen tänds när någon rör sig i närheten. Detta är också en ar varningssignal, så att man uppmärksammas på att någon är på väg mot huset. Om det inte finns en inbyggd rörelsesensor i din fasadbelysning kan du köpa till en sensor och koppla in. Sensorer, både rörelsesensorer och skymningsrelä, hittar du bland tillbehören till belysningen. Med dessa tillbehör kan du få en belysning som fungerar automatiskt, utan att du behöver tända och släcka själv. Belysningen avslöjar aldrig om du är hemma eller bortrest, vilket annars kan utgöra en viss risk för inbrott och oönskade besök.

Utbudet av fasadbelysning är stort

Fasadbelysning finns i ett mycket stort och brett utbud, med lampor, lyktor och spotlights i massor av olika modeller, material och färger. Det ger utrymme för att välja fritt, och alla kan hitta en belysning som passar både den personliga smaken och husets stil. Med hundratals olika belysningsarmaturer, kan man välja en fasadbelysning som bara är till för att ge ljus, och där armaturen är så diskret som möjligt, eller en belysning där själva armaturen är en dekoration i sig. Vid den vackra och välkomnande entrén kan lyktan, eller lampan bli den detalj som verkligen sätter pricken över i, och ger huset det personliga uttryck som många önskar. Det visar helt enkelt att här bor vi.

När du ska välja fasadbelysning till ditt hus bör du utgå från själva huset. Hur gammalt är huset, i vilken stil är det byggt och vilken känsla förmedlar det? Du kommer förmodligen att hitta mängder av belysningar som passar ditt hus, och här kommer då din personliga smak in. Välj den belysning du tycker bäst om, eftersom det är du som bor i huset, och som ska se den lampa eller lykta som du valt, under många år framöver.

Armaturen avgör vilken ljuskälla som kan användas

Fasadbelysning armaturEn annan sak som kan vara bra att ta med i beräkningen när du väljer armatur, är vilken ljuskälla som kan användas. Vissa fasadbelysningar är enbart avsedda för en specifik ljuskälla, medan andra är mer flexibla, och du kan till exempel använda både LED och halogenlampor i armaturen. För en del armaturer anges endast sockelns storlek, och i dessa kan du använda alla ljuskällor som finns med denna sockel. Just ljuskällan är en viktig del i en fasadbelysning, och det kan därför vara bra att tänka på detta innan du gör ditt val. Tänk då också efter vilken funktion du vill att din fasadbelysning ska ha. Ska belysningen lysa upp infarten och entrén, trädgårdens gångar eller ska den mera ge ett mjukt och effektfullt sken? Många gånger kan det vara snyggare att installera flera belysningspunkter, med lite svagare ljus, än en enda med starkt sken.

De flesta armaturer för fasadbelysning är tillverkade i någon form av metall, vilket till stor del beror på att metall är ett material som står pall för utomhus bruk, och tål väder och vind. Vad du får betala för din fasadbelysning beror helt och hållet på det val du gör. De flesta ”vanligare” belysningar, i form av lampor och lyktor, finns i spannet från 300 till 1000 kronor.

Viktigt att veta om installationen för fasadbelysningar

Även om du köper en belysning med lågvolt, som du får montera själv, är det viktigt att du har tillräcklig kunskap och vet vad du gör. Hantera aldrig elektriska installationer om du är det minsta osäker, eftersom det finns risk både för personskada och brand om installationen görs fel.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>