Har du byggt ett nytt garage står du kanske i valet och kvalet när det är dags att välja garageport. Eller ska du kanske hellre välja garagedörrar? Oavsett vad så kan det vid första anblicken tyckas som en djungel av olika garageportar och dörrar att välja mellan, i den här guiden går vi igenom hur du ska tänka för att göra ditt val
Exempel på garagedörrar
– Vipportar
– Slagportar
– Slagportar
– Industriportar
– Motordrivna garageportar
Först och främst är det förstås ditt garage som avgör vilken typ av port eller dörr som passar bäst. Är garaget litet och du vill ta till vara på hela utrymmet kan till exempel en slagport vara ett bra alternativ, eftersom denna till skillnad mot en vipport, inte stjäl något utrymme alls i garaget. Vill du ha riktigt snygga dörrar, som matchar husets ytterdörrar, är de klassiska garagedörrarna ett bättre val.
Garagedörr eller garageport – En förklaring av termerna
Skillnaden mellan garagedörrar och garageportar ligger kanske främst i språkbruket. På 60-talet hette det rent generellt garagedörrar, och det var också just breda pardörrar som satt på de flesta privata garage. När vipportar och andra typer av lite mer avancerade portar blev vanligare kom också det allmänna språkbruket att mer och mer glida över på garageportar. Och visst är det skillnad mellan en garagedörr och en rullport eller en vipport. Men de portar vi idag kallar slagportar är ju egentligen en traditionell garagedörr.
Vilket alternativ du ska välja till ditt garage beror först och främst på vad du vill med din garageport. Hur ska garaget användas, och hur ser det och ditt hus ut? Om du, till exempel, tycker att det är praktiskt att kunna ha bara en del av dörröppningen öppen, är garagedörrar eller slagportar det bästa alternativet. Med en sådan port kan du ha den ena av dubbeldörrarna stängd, och på så sätt få en mindre öppning.
Du ska förstås välja en port du tycker om, både utseendemässigt och funktionellt. Det finns inget generellt svar på vilket som är det bästa valet, eftersom både behov och förutsättningar ser helt olika ut hos olika användare. Den vanligaste porten på privata garage idag är utan tvekan vipporten. När de introducerades sågs de som mycket moderna och nyskapande, men idag finns det gott om varianter på portar som skjuts, rullas eller vippas upp. Moderna vipportar är av mycket stabil konstruktion och kräver förhållandevis lite underhåll jämfört med exempelvis garagedörrar. Äldre typer av vipportar har fått en hel del kritik ur säkerhetssynpunkt, eftersom gamla, slitna fjädrar kan få en sämre funktion som till och med kan orsaka skador på både personer och egendom. Med en ny vipport riskerar du inte dessa problem.
Takskjutportar och rullportar är andra former av garageportar, där dörren rullas eller skjuts upp i taket när den öppnas, istället för att öppnas som traditionella garagedörrar. Behöver du ytan framför garaget till annat än dörrar, kan någon form av garageport med vipp-, rull- eller skjutfunktion vara ett bra val. Har du en trång infart behöver du kanske hela ytan för bilen, så att du slipper ha den stående ute i vägen när du ska öppna garaget. För en trång infart är därför kanske inte traditionella garagedörrar det bästa alternativet. Är det trångt både framför garaget och inuti bör du kanske välja en rullport. Denna port rullas ihop över dörröppningen, och tar mycket lite plats i anspråk när den är upprullad.
Vipportar – En utav de vanligaste garagedörrarna i Sverige
Vipporten är kanske Sveriges allra vanligaste garageport. Du kan se dessa portar i i stort sett varenda garagelänga, och de sitter också på väldigt många garage vid privata villor. Dessa portar har hängt med under många årtionden, men förknippas kanske främst med 60, 70 och 80-talet. Det är stabila och ganska underhållsfria portar, men om du har en vipport som hängt med sedan 70-talet behöver du se till både fjädrar och fästanordning. Det kan hända att fjädrarna inte längre fungerar som de ska, och då finns risk att det sker olyckor som kan ge både person- och egendomsskador.
En modern vipport är både stabil och säker i sin konstruktion. Den är också relativt lätt att montera.
Porten sitter fast i en stabil ram, en ram som kan anpassas till i stort sett vilken garageöppning som helst. Det krävs heller ingen takskena inne i garaget, vilket är fallet med en del andra typer av garageportar. Med en vipport öppnar och stänger du garaget på ett enkelt och smidigt sätt. Det krävs inte särskilt mycket handkraft för att öppna eller stänga, men vill du slippa undan så lätt som möjligt finns det möjligheter att komplettera porten med en automatisk öppningsanordning.
Om du ser en tråkig, brun skapelse framför dig när du tänker på en vipport, kan du tänka om. Visserligen var det så de allra flesta såg ut när det begav sig, men idag kan du hitta vipportar i många olika färger och mönster, och du kan lätt hitta en vipport som passar till just ditt garage.
Vipportarna kommer också i olika utförande, anpassade efter om de ska sitta på ett varmgarage eller kallgarage. Materialet varierar, men vi kan idag välja på betydligt fler varianter av vipportar än den gamla klassiska i brun plåt. Ett portblad i gran är vanligt, och trävirke ger naturligtvis att få trärena, om du själv vill färgsätta din garageport.
Priser för en Vipport – Från 5000 kr till 35 000
Priser på garageportar varierar kraftigt beroende på material, utförande, storlek och teknik. Du kan få betala allt mellan 5000 och 35 000 kr för en port. Du kan få en bra, stabil vipport för runt 6000 kr. Detta är priset för själva porten i sin ram. Behöver du hjälp med att montera en får du förstås lägga till kostnaden för montering.
Ska man nämna några nackdelar med en vipport, så är det att den stjäl en del utrymme inne i garaget, och att den begränsar inkörningshöjden något, vilket ofta inte är till något större bekymmer när det handlar om ett garage för en vanlig personbil.
Slagportar – En klassisk dubbeldörr som alltid funnits med
Slagporten är kanske den mest klassiska garagedörren av alla. Denna typ av garageport har hängt med i många, många år. I princip fungerar den som vilken dubbeldörr som helst, och om du vill ha möjligheten att endast ha en del av garageöppningen öppen är slagporten det självklara valet.
Prisbilden för en slagport
Tack vare den enkla konstruktionen är priserna på slagportar också ganska låga. Naturligtvis kan du också köpa dyra garagedörrar i denna modell eftersom de finns i ett mycket stort utbud både gällande material och utformning. Men, eftersom det handlar om en ganska traditionell dubbeldörr, fast bred, med vanlig dörrmontering går det att hitta slagportar till riktigt bra priser. Du kan hitta en isolerad slagport med furupanel och sparkplåt för cirka 7000 kr. Oisolerade dörrar går naturligtvis att få ännu billigare än så.
Montering av en slagport
Slagporten monteras ungefär som en vanlig ytterdörr, och man kan köpa portar för i stort sett vilken garageöppning som helst. Vid montering drevar man för att få tätt mellan vägg och karm, precis som när man monterar en vanlig dörr. Slagporten är ett bra alternativ om du har ont om plats inne i garaget. Den kräver nämligen ingen plats alls inomhus, som exempelvis vipporten och skjutporten gör. Däremot kräver naturligtvis dubbeldörrarna lite plats framför garaget när de står i öppet läge.
Fördelar och Nackdelar med slagporten
Om du väljer en slagport eller en annan typ av garageport är förstås ett individuellt val, efter tycke och smak. Man kan hitta för-och nackdelar med de flesta typer av portar. När det gäller just slagporten är kanske den största nackdelen att de, precis som en vanlig dörr, kräver en del underhåll för att hålla länge och inte slå sig. Dessutom måste du alltid skotta undan snön på vintern, för att över huvud taget kunna öppna porten. En fördel är att du kan få slagportar i otroligt många olika utföranden. Här finns möjligheter att matcha ytterdörrarna på villa och garage på ett fantastiskt sätt. De flesta stora dörrtillverkare tillverkar också slagportar till garage i samma stil som ytterdörrar. Det går också att få slagportar med infällda fönster, i samma stil som du kan se på vanliga ytterdörrar. Detta kan göra stor skillnad för garagets fasad, men främst ger det också ett ljusinsläpp i garaget, som både skapar en trivsammare miljö, och kan vara värdefullt om du använder garaget också till annat än enbart förvaring av bilen. Går du ofta ut och in i garaget är slagporten den mest praktiska lösningen, eftersom du lätt bara öppnar den ena dörren.
Industriportar – För industrier och större offentliga lokaler
Industriportar, som används till både industrilokaler och offentliga lokaler, ställs under hårda krav på både funktion och säkerhet.
Det finns industriportar i flera olika utformningar, som exempelvis takskjutportar, rullportar och ridå/ pendelportar. Industriportar används också gärna inom handel, lantbruk och skogsbruk, där det ställs höga krav på funktionella och säkra portar. För smidig och enkel hantering går det också att få automatisk öppning på alla typer av industriportar.
Takskjutportar för industribruk finns i olika varianter. Man kan få sektionsportar med välisolerade stålpaneler, eller portar med riktigt stora fönstersektioner för bästa ljusinsläpp. Vilken port man väljer beror förstås på tycke och smak, men framför allt på vilken typ av lokal porten ska sitta på, och vilken typ av verksamhet som bedrivs i lokalen. Som exempel kan ges att många bilhandlare gärna använder sig av rejäla takskjutportar med stora fönstersektioner, för att man snabbt kan få en stor öppning, samt att bilarna, eller andra varor, kan exponeras genom de stora fönstren.
Snabbrullporten en smidig lösning för industrier
Snabbrullporten kan fås både i PVC och stål/aluminium. En snabbrullport av PVC består av ett portblad som rullas upp på en eldriven rulle ovanför dörren. Denna typ av industriport används företrädesvis inomhus i industri- eller butiksmiljö och förekommer också i offentliga byggnader.
Denna port har ofta som uppgift att skydda mot luftdrag, och kan, till exempel, sänka energikostnaderna när de används för att avskärma kylrum och liknande. Snabbrullporten har oftast automatisk stängning med timer, vilket bidrar till sänkta energikostnader och optimal klimatkontroll.
Utförd i stål/aluminium ger snabbrullporten samma praktiska funktion som PVC-porten, men den är en fullvärdig ytterport, som står emot väder och vind på bästa sätt. Förutom snabbrullportar finns också traditionella rullportar för industribruk. En rullport i stål/aluminium är en tillförlitlig och inbrottssäker port, som man kan använda både inomhus och utomhus. Den kan fås både som isolerad och oisolerad, beroende på var du vill använda porten.
Rullporten finns i många olika utföranden, och som exempel kan portbladet fås i gallerform. Denna typ av rullport är också vanlig som ett inbrottsskydd för butiker av olika slag. Rullportarna har fördelen framför andra industriportar att de inte tar någon plats i taket inne i byggnaden, eftersom de rullas ihop i en rulle ovanför porten. Där man vill ha ett enkelt skydd för väder och vind eller bara vill skilja två avdelningar från varandra, kan man använda en ridå, eller pendelport. Dessa är utformade i plast och hängs helt enkelt i öppningen.
Garageportar i olika material
Precis som när det gäller husets ytterdörrar finns också garageportar och dörrar i en rad olika material och utformningar. Porten består oftast av port- eller dörrblad med en kärna inuti. Hur det ser ut mellan bladen beror på om det är en isolerad eller en oisolerad garagedörr. En vipport av den klassiska modellen har ofta en stomme av aluminiumplåt, och är klädda med plåt eller trä. Man kan använda paneler på längden eller på tvären för att skapa olika mönster och struktur på portbladet.
När det gäller vipportar för enskilda garage är karmen nästan alltid tillverkad i trä. Portar avsedda för industrilokaler och liknande kan istället ha karmar av stål eller annan metall. Takskjutporten, eller rullporten har en helt annan uppbyggnad, och kan därför inte ha en stomme och portblad på samma sätt som en dörr eller en vipport.
Takskjutporten är indelad i flera olika sektioner för att den smidigt ska kunna skjutas, eller rullas upp. Sektionerna, som är allt från fyra- fem stycken och uppåt, är förankrade i varandra, och löper utmed två skenor som går utmed garagets tak. Dessa portar tillverkas ofta i stålplåt eller liknande metallmaterial. Detta gör att de i stort sett är underhållsfria. Slagporten, eller det som många helt enkelt kallar för garagedörren, är uppbyggd på samma sätt som en ytterdörr. Till slagporten finns också olika material men vanligast är en stomme av aluminium eller annan metall, och dörrblad av trä.
Om du har ett varmgarage väljer du självklart en isolerad dörr. Men, även till ett ouppvärmt garage kan en isolerad slagport vara ett bra val. Dels är isolerade portar betydligt stabilare, och de är också mycket tystare vid öppning och stängning än oisolerade portar. Det blir helt enkelt inte så mycket skrammel, när dörren är isolerad. Väljer du en isolerad dörr bildas heller inte så mycket kondens på insidan av dörren, vilket är gynnsamt för klimatet inne i garaget, även när det handlar om ett kallgarage. Det gör också att porten håller längre när den inte behöver stå fuktig.
Materialet i porten har också en betydelse för hur mycket underhåll som behövs. Generellt kan man säga att en garageport av trä kommer att kräva mer underhåll än portar i stål eller aluminium. En trädörr påverkas också mer av väder och vind, men många tycker att det är värt besväret, eftersom en traditionell slagport i trä nog av väldigt många ses som den vackraste garagedörr man kan ha.
Garageport med motor
Att få glida in på gården med bilen, och bara genom en knapptryckning på en fjärrkontroll få garageporten att öppna sig är nog en dröm för många. Och idag är denna dröm inte så långt bort som man kanske skulle kunna tro. Visst får man betala en extra slant om man vill ha en garageport med motor, men det är ändå ett pris som är ganska överkomligt för många. Köper du en ny garageport finns det till nästan samtliga möjlighet att köpa till en automatisk öppnare.
Den enklaste modellen av garageportar, som är gjord för automatisk öppning är takskjutporten. Motorn rullar enkelt upp porten, och det finns massor av modeller att välja bland. Denna port är gjord för att användas med motordriven öppning, och eftersom motorn håller ner porten i stängt läge är den till och med säkrare än en manuellt styrd rullport. Många är också försedda med en uppskjutningsspärr, för ytterligare säkerhet.
Vill du ha en motordriven öppning på din garageport rekommenderas att du byter ut din port om den är av en gammal modell. Att montera en automatisk öppnare på en gammal vipport är inte att rekommendera, eftersom dessa ofta har problem med både infästning och fjädrar. Automatisk öppning på slagport är inte heller alltid det bästa. Visst går det att montera en motordriven öppnare, men klämrisken är stor och av den anledningen finns det inte många tillverkare som rekommenderar automatisk öppning på denna typ av garageportar. Inte många alltså, men de finns, och vill du absolut ha en motordriven öppning till din slagport kan du låta montera in en, men då måste du alltid vara medveten om riskerna, och se till att barn eller andra inte kommer till skada. Ett klämskydd är en billig och bra försäkring mot onödiga skador.
När du väljer en garageportöppnare ser du förstås till säkerheten först och främst. Öppnaren ska uppfylla alla säkerhetskrav, och den ska naturligtvis också vara avsedd för användning till just den typ av garageport du har. Finns det små barn i familjen är det ett gott råd att också investera i en säkerhetsspärr när du installerar en portöppnare. Denna spärr består oftast av en ljusstråle, som om den bryts stoppar motorn. Spärren skyddar inte bara små barn, utan fungerar också perfekt om hunden eller något annat husdjur riskerar att komma i kläm när porten stängs.
Det finns öppnare till i stort sett alla typer av portar, så var noga med att välja rätt.
Isolerade garageportar
Hur ska man tänka när man sätter in en ny garageport? Ska den vara isolerad, eller räcker det med att satsa på en oisolerad dörr? Naturligtvis beror det på vilken typ av garage du har. Är garaget isolerat, och alltså är ett varmgarage måste porten också vara isolerad. Men om du har ett kallgarage är inte valet lika självklart. Många tycker säkert att det känns helt naturligtvis att sätta in en oisolerad garageport i ett oisolerat garage. Och visst fungerar det. Men det kan faktiskt också finnas en del goda skäl till att satsa på en isolerad dörr även till ett kallgarage.
För det första är en isolerad dörr nästan alltid mycket stabilare i sin konstruktion, och du riskerar inte att de slår sig på samma sätt som en oisolerad dörr kan göra. Tack vare den stabilare konstruktionen blir dörren också betydligt tystare vid öppning och stängning. Med en isolerad dörr slipper du också en massa kondens på insidan dörren, som både kan leda till kortare livslängd på dörren, och ett fuktigare klimat i garaget.
När man pratar om isolering i fönster och dörrar brukar man tala om U-värde. U-värdet är ett mått på hur bra dörren, eller fönstret, isolerar mot värmeförluster. Man mäter hur mycket energi som läcker ut per kvadratmeter genom dörren eller fönstret, vid en temperaturskillnad på en grad mellan ut- och insida. Ju lägre U-värde dörren har desto bättre isolerar den. För att få ett så bra mått som möjligt mäter man U-värdet för hela dörrkonstruktionen, med port, karm och eventuella fönster. Har du ett varmgarage behöver du förstås ha en garageport som har ett så lågt U-värde som möjligt. Dels ger det ett bra inomhusklimat, dels sänker det dina energikostnader. Använder du en isolerad dörr till ett oisolerat utrymme spelar U-värdet inte lika stor roll. Då finns det ju ingen värme som ska hållas kvar, utan det handlar mer om andra saker som stabilitet och utestängande av fukt.
Om du ska byta garageport och står inför valet av isolerad eller oisolerad garageport kan man rent generellt ge rådet att det aldrig är fel att satsa på en isolerad port, oavsett vilken typ av garage du har. Är garaget varmbonat är en isolerad dörr ett måste, och här är en port med ett så lågt U-värde som möjligt det bästa valet. Är ditt garage oisolerat kan du naturligtvis välja en lika oisolerad dörr, och då kan du komma riktigt billigt undan. Vill du vara säker på att din garageport håller länge, och kanske också undvika fukt och kallras, är rekommendationen ändå att välja en port med isolering, även om du inte behöver vara lika noga med U-värdet. Ett val av en isolerad dörr ger dig också en port med större stabilitet, och mindre skrammel och oljud när du öppnar och stänger porten.
Kostnader för en garageport
Det spelar ingen roll vad du ska köpa till ditt hus, eller ditt garage, så kommer du att upptäcka att det går att hitta produkter till priser som spänner över ett brett spann. Så ser det också ut när det handlar om garageportar. Det går att hitta enklare portar från 5000 – 6000 kr, men man kan också få betala upp emot 40 000 kr för en garageport om man vill ha ett speciellt utförande, eller snygg design. Men mellan dessa ytterligheter hittar vi det stora flertalet garagedörrar och portar.
En modern och snygg takskjutport, med spegelutförande, och god isolering kan du få för cirka 8500 kronor. Vill du ha snygga garagedörrar, i stil med husets ytterdörr, kanske till och med utrustade med infällda fönster, behöver denna faktiskt inte kosta mer än runt 15000 kronor. Lägger du till några tusenlappar och närmar dig 20 000 kr kan du få vackra garagedörrar i teak, vilket ger garaget ett rejält tillskott av lyxkänsla.
Behöver du ha en ny garageport, men inte kan, eller vill, lägga stora pengar på denna detalj, kan du alltså komma undan med en port för runt 5000 kr. Är du beredd att betala lite mer, kan du få en port som motsvarar alla dina krav, och som höjer utseende, och därmed också värde, på hela fastigheten. Utbudet är enormt, och det är enbart din egen smak, vilja och kanske plånbok, som sätter gränserna när du gör ditt val. Det kan också vara bra att fundera på om du klarar av att montera din nya garageport själv. De olika typerna av portar ställer olika krav på kompetens, och om du vill slippa undan monteringskostnader kan du välja någon av de portar som är enklast att montera. Behöver du hjälp får du lägga till kostnaden för montering till kostnaden, och här kan det vara en bra idé att ta in offert från flera olika byggfirmor.
Till kostnaden för själva garageporten tillkommer också eventuella tillbehör, som exempelvis automatiska öppnare och andra finesser. En motordriven garageport ger en verklig känsla av lyx, men kostar förstås också en slant extra. Rent generellt kan man säga att en enkel vipport med enbart manuell öppning är ett av de billigare alternativen, medan en takskjutport med automatisk öppning kostar betydligt mer. Men typen av port gör i sig inte så stor skillnad på priset som man kanske skulle kunna tro. Det är snarare valet av material och utförande som ger de stora skillnaderna.