Anmälan om byggnation när det inte krävs ett bygglov

Jag läste Andreas inlägg här om dagen som handlade om de nya reglerna kring småhus och att det inte längregör en bygganmälan ska krävas ett bygglov för bostadshus under 25m2 (attefallshus) samt vissa utbyggnationer. När jag läste insåg jag att det är väldigt oklart för många vad som ska anges mer specifikt i en bygganmälan till kommunen i de fallen man inte behöver skicka in ett bygglov. Jag hade därför tänkt beskriva lite mer ingående vilka typ av uppgifter du behöver ange i din anmälan till kommunen när du skickar in en bygganmälan.

Vad är en bygganmälan?

Blanketter som används för en anmälan av ett ärende som ej är en bygglovspliktig åtgärd, som med andra ord betyder en sådan byggnation som inte kräver ett bygglov. De typer av åtgärder som idag inte behöver ett bygglov är:

  •  Rivning av en byggnad eller en del av en byggnad.
  •  Nybyggnation som har exkluderats från bygglov enligt plan- och bygglagen 9 kap 7§ (det är förmodligen till just denna paragraf de nya reglerna läggs till).
  • Ändringar av byggnader om byggnation kommer påverka bärande delar av byggnaden.
  • Installation och ändring av: Hiss, eldstad, rökkanal eller ventilation.
  • Byggnationer som påverkar brandskyddet av byggnaden.
  • Visst underhåll när det kommer till utseende på byggnaden som omfattas av regler kring bevarandevärde.

Nedan hittar du de fall du varken behöver söka om bygglov eller göra en bygganmälan

  • Rivning av en komplementbyggnad (Exempel: Förråd, skjul och växthus).
  • Rivning av ett skärmtak som oftast placeras över dörrar.
  • Ekonomibyggnader för skogsbruk och jordbruk (Exempel: Ladugårdar och garage).

Bygganmälan för småhus under 25m2 – Attefallshus

Givetvis är byggnation av småhus under 25m2 inte inkluderad i en sådan ansökan ännu men den kommer att bli det när regeringens remiss blir fullt implementerat (beräknat till 2 Juli 2014) och du kommer då kunna ange att det gäller just ett sådant ärende genom att kryssa för en ruta i ansökningsblanketten. Men var hittar jag då en sådan blankett kanske ni nu undrar?
För att få tag på en sådan blankett måste man söka sig till kommunens byggnadsnämnd i den kommun man planerar sin byggnation. Det går givetvis bra att besöka eller ringa till byggnadsnämnden för att få en blankett hemskickad eller hämta en på deras kontor, men det går minst lika bra att ladda ner en PDF-fil som de oftast har för nedladdning på sina hemsidor. Jag tog mig friheten att ladda ner en utav dessa för att på det viset kunna förklara mer ingående hur man hanterar och skickar in en ansökan som inte kräver ett bygglov men som kräver en bygganmälan. Just denna fil som ni kan ladda ner här gäller för Ulricehamns kommun, notera att den nya byggnation av småhus under 25m2 finns med som val ännu se därför till att uppdatera din version när remissen träder i kraft.

Vad ska man fylla i en bygganmälan med som inte kräver bygglov?
Låt oss ta en titt på de uppgifter som efterfrågas vid en anmälan om byggnation, först och främst behöver du ange fastighetsbeteckningen, denna information hittar du på en fastighetskarta som Lantmäteriet i din kommun har, du hittar också denna information i de papper där taxeringsvärdet för fastigheten finns. Utöver det krävs givetvis ditt namn och kontaktuppgifter till dig som anmäler byggnationen, var byggnationen skall ske är också nödvändigt att ange.

Efter det kommer du till ett fält som heter ärende och där du kan välja mellan de alternativ som passar din anmälan bäst, jag misstänker att det är till detta fält som de nya reglerna kommer att läggas till men det först efter 2 juli 2014, i dagsläget ser fältet där du anger ditt ärende ut som du kan se nedanför.

bygganmälan ärende

Efter det anger du vilken typ av byggnad det gäller samt när du planerar att påbörja arbetet och när det antas vara klart. Det är i stort sett de fälten som är obligatoriska, det finns även fler fält där du kan ange ytterligare information eller beskriva projektet mer detaljerat. Men de fält och uppgifter som jag har angett ovan räcker till för att fullgöra kravet.

Varför behövs en bygganmälan?
Anledningen till att man måste göra en bygganmälan i de beskrivna fallen är att byggnadsnämnden i den kommunen vill veta om det krävs ett byggnadssamråd om de anser att det behövs kommer du att bli kallad till ett tekniskt samråd där ni går igenom planerna och organiseringen av projektet, byggnadsnämnden kommer att komma upp med en kontrollplan som ska följas.

I kontrollplanen framgår saker såsom: Byggteknik som används, installationer och markarbeten samt utförliga mål om dessa.


Viktigt att komma ihåg om bygganmälan

Kom ihåg att du måste skicka in din bygganmälan 3 veckor innan byggnationen påbörjas.
En bygganmälan kostar pengar, varje kommun sätter sitt egna pris, priset baserat på kostnaden för handläggningen av ärendet. För att veta det exakta priset för dig bör du kontakta byggnadsnämnden i din kommun, den erfarenheten jag har fått när det kommer till kostnaden kring en bygganmälan är att den brukar hämna omkring 1000-3000 kr.

Jag hoppas att mitt inlägg klargjorde tillräckligt för att du ska förstå vad som gäller vid en bygganmälan och hur den går till. Om du känner att du fortfarande har frågor som du inte fick besvarade i mitt inlägg så kan du skriva dem i kommentarsfältet nedanför så svarar jag så snabbt som jag kan.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>