Hur man planerar sitt nya badrum när man bygger nytt eller renoverar

Ett utav de rummen i ett hus som folk är mest måna om är badrummet främst med tanke på att det är där man ska fräscha upp sig efter en hård arbetsdag. Badrummet är därför ett rum som renoveras ofta och jag själv har renoverat uppemot en 50 st badrum genom mina år som snickare. Jag har därför givetvis en hel del bra tips till er om hur en badrumsrenovering ska gå till och tänkte därför dela med mig lite utav dessa tips till er.

Bygga ett helt nytt badrum eller renovera ett redan befintligt

Beroende på vilken situation du befinner du i så krävs olika mycket arbete, att bygga ett helt nytt badrum från grunden är alltid kulrenovera badrum eftersom att man kan planera utrymmet mer efter sina egna önskemål ska man renovera ett befintligt badrum måste man anpassa sig till den storlek badrummet har och det påverkar givetvis dina valfriheter. Jag själv uppskattar främst att starta från noll och planera allt från början, eller åtminstone vara med och planera med kunden.

Bygger du ett helt nytt badrum från grunden så involverar det många fler moment och det kommer att kosta dig mer än vad det gör om du bara skulle ha renoverat, ha det i åtanke när du sätter budgeten för ditt nya badrum så slipper du obehagliga överraskningar. Om du vill kolla in priser för badrumsvaror kan du kolla in våra recensioner av de vanligaste badrumsbutikerna på nätet.

Ett nyrenoverat badrum ökar värdet på din bostad avsevärt

Ja en badrumsrenovering är ganska dyr men om man letar efter ett sätt att öka värdet på sin bostad så är badrum det rum man bör renovera först. Värdet på bostaden ökar främst för det uppenbara skälet att det är en renovering som kostar väldigt mycket pengar och om du skulle till att sälja din bostad så uppskattar köpare att badrummet redan är renoverat så att de slipper ta tag i det och de behöver inte själva lägga ut pengar för badrumsrenoveringen som de inte vet vad den kommer att kosta. Jag har länge misstänkt att så var fallet men efter att hemnet.se gjorde en omfattande undersökning där hela 500 olika mäklare svarade på frågan på vilket rum som ökade värdet mest på bostaden så fick jag det bekräftat från annat håll de allra flesta svarade nämligen att badrummet är det rum som drar upp värdet/budgivningen på din bostad allra mest.

Jag och den firman jag jobbar på har gjort många badrumsrenoveringar precis innan personen som bott i bostaden skulle till att sälja och det är av främst den anledningen som jag hade skapat mig denna uppfattning som alltså stämde.

nyrenoverat badrum

Att undvika fuktskador

Oavsett om du bygger ett helt nytt badrum eller renoverar ett redan befintligt så kommer du behöva vara oerhört noggrann med att du följer de riktlinjer som finns när det kommer till våtrum, jag vet att det är mycket regler att hålla koll på och ofta känns det som att riktlinjerna byts hela tiden så man hinner aldrig riktigt vänja sig vid en metod innan det är dags för att förnya den, men jag antar att BKR (byggkeramikrådet) som sätter dessa regler vet vad dem gör så det är bara att anpassa sig.

Bör man ge sig på att renovera ett badrum som amatör?

Det korta svaret på den frågan är nej det bör du inte göra!
Det är som jag uttrycker ovan alldeles för komplicerat att hålla sig uppdaterad med vad som gäller om man inte är hantverkare till yrket så för badrum så skulle jag vilja säga att det bästa är att anlita ett företag som har BBV behörighet, som står för Byggkeramikrådets branschregler för våtrum. Visst kan du försöka dig på att renovera på egen hand men om det skulle uppstå en fuktskada i badrummet längre fram så är dina chanser att få ut försäkring för fuktskadan lika med noll då de allra flesta försäkringsföretag kräver att den som utfört arbetet har varit behörig. Så om du är beredd att ta den risken så kan du renovera eller bygga badrummet på egen hand.

Lite om de val man ställs inför när man bygger eller renoverar ett badrum

bygga badrumDet finns en del beslut som du kommer att ställas inför, den absolut första frågan och beslutet som du måste ta är givetvis vilken budget du har och hur mycket du kan tänkas lägga på badrummet, alla dina kommande val kommer nämligen att baseras eller begränsas på grund av det här valet. De flesta beslut som du kommer att ta när du genomför en badrumsrenovering kommer att handla om smak och tycke.

Klinker, kakel eller plastmatta?

Jag väljer klinker eller kakel alla gånger före en plastmatta i badrummet av den enkla anledningen att det är väldigt mycket snyggare och det finns bra utbud oavsett vilken prisklass man kollar efter. Att använda en plastmatta är en enkel och snabb lösning som jag ofta stöter på när jag renoverar badrum i hyreshus, det är billigt och går väldigt snabbt att sätta in och det är främst den anledningen till varför just plastmattan används vid större byggprojekt.

Man kan använda en plastmatta i hela badrummet både på väggar och golv om man önskar men man kan även dela av och välja exempelvis kakel på väggarna och sedan en plastmatta som golv. Det ska nämnas att plastmattorna har blivit snyggare och snyggare med åren som jag har jobbat med badrum och idag finns det plastmattor som till och med imiterar kakel eller klinkers vilket gör den lösningen till lite mer attraktiv och som ett helt okej val när man vill hålla nere budgeten.

Att välja badkar, dusch och toalett

Det fanns en tid då alla badrums som jag renoverade eller byggde skulle ha ett badkar, jag antar att det var populärare förut eftersom att nu ser jag det inte alls lika ofta, de allra flesta nöjer sig med en dusch i dagsläget, en med glasdörrar som går att svänga in helt mot väggen är den vanligaste lösningen som våra kunder efterfrågar. Det är en bra lösning som är snygg, ganska billig och sparar mycket plats i badrummet när du inte använder duschen eftersom att du kan fälla in väggarna. Om du ska ha ett badkar i badrummet har du att välja på antingen ett vanligt rektangulärt eller ett hörnbadkar. Jag personligen föredrar ett rektangulärt badkar med en duschvägg i glas vilket gör att man har möjligheten att stå upp och duscha men även kan ta ett bad de där kalla vinterkvällarna, har du inte bestämt dig ännu så är det ett val som du inte kommer att ångra!

badkar eller dusch

För dig med lite mindre budget avsatt för din badrumsrenovering så skulle jag rekommendera en billig duschkabin. Det som är bra med en duschkabin är att du enkelt kan ta ut kabinen om du i framtiden vill sätta in en vanlig dusch istället, när du exempelvis har sparat undan mer pengar.

När det kommer till val av toalett så har du att välja på antingen en vägghängd lösning eller en klassisk stående variant. Fördelen med den vägghängda är att det är betydligt lättare att städa men nackdelen är att de är lite klurigare att fästa så att de sitter ordentligt. Rent prismässigt så är det ingen större skillnad på en vägghängd toalettstol jämfört med en vanlig toastol.

Kostnad för badrumsrenovering

kostnad för badrumsrenoveringJag har kollat igenom de offerter vi har lämnat till tidigare kunder där vi har renoverat badrum och kommit fram till en ungefärlig kostnad, jag har kollat igenom cirka 50 olika fakturor och fått fram att normalstorleken på de badrum som vi har renoverat ligger på cirka 9 m2 och har kostat kunden allt från 40 000 Kr – 120 000 kr.

För de lite dyrare badrumsrenoveringarna har det nästan alltid inkluderat installation av golvvärme och lite lyxigare kakel eller klinkers.

För de billigare badrumsrenoveringarna vi har gjort så har det ofta inkluderat en lösning med plastmatta och en enkel duschlösning med draperi.

Skissa ditt eget badrum

skissa badrumÄr du som jag lite skakig på handen och letar efter ett bra program att skissa ditt nya badrum i så rekommenderar jag gratisprogrammet Google SketchUp, det tar några timmar att lära sig men det get en enorm frihet när man kan designa sitt badrum exakt som man vill ha det med fullt dugliga ritningar.  Ritningen till vänster har blivit designad i programmet.
Jag har fått in den rätta tekniken för programmet och använder det varje gång jag ska skissa någon ritning för ett nytt byggprojekt, så om ni har några frågor kan ni ställa dem i kommentarsfältet nedanför så hjälper jag er att komma igång.

Dela detta:

Relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>