Kökets bänkskiva ska stå emot otroligt mycket slitningar i stort sett som dagligen i flera års tid, det är därför väldigt viktigt att det blir rätt när du gör ditt val, det är mycket som ska stämma in och jag har i detta inlägg tänkt gå igenom hur man ska tänka när man gör sitt val för att man ska bli nöjd. Så häng med mig genom denna guide så kommer du säkert snappa upp en del nyttigt. Har du några frågor så kan du skicka in dem längst ner i formuläret så hjälper jag dig.
1. Skapa dig en uppfattning om priset på bänkskivor
Det här är första steget som du kommer ta, detta steg är viktigt för att du ska förstå prisspannet mellan de olika skivorna. För att skapa dig en uppfattning om priset kan du gå till olika onlinebutiker och kolla igenom deras sortiment, du kan även beställa hem broschyrer från olika tillverkare som du kan använda som studeringsmaterial. Du har uppfyllt detta mål när du kan sätta en budget på vad din bänkskiva får kosta och du vet vilka olika material som finns inom det prisspannet. För att du ska slippa det har jag nedan gjort en lista på de material som är dyrast och i vilka prisklasser du kan hitta de olika materialen, detta betyder att det förhoppningsvis går lite snabbare för dig när du ska bestämma dig för material och utförande.
1. Laminat (1000 – 2000 Kr)
2. Trä (1500 – 2500 Kr)
3. Granit (2500 – 5000 Kr)
4. Betong (4000 Kr)
5. Kompositsten (5000 – 5500 Kr)
6. Keramik (4500 Kr)
7. Marmor (5500 – 6000 Kr)
Priserna ovan är genomsnittspriset i m2 för alla de bänkskivor jag har kollat priset på.
2. Att bestämma sig för en skiva som passar ditt kök
Det här är mestadels ett beslut som fattas baserat på budgeten och din smak. När jag renoverade om mitt egna kök hemma förra året så beslöt jag mig att välja en bänkskiva av granit främst på grund av att den har en blank och snygg finish som jag tyckte passade in med mitt vita kök, vilket visade sig vara ett klokt val då jag är helnöjd med resultatet. Har du en liten budget rekommenderar jag att du köper en bänkskiva av trä som du sedan sågar till som du vill ha den, i rätt längd och bredd det vill säga. Har du en lite större budget avsatt för ditt nya kök kan du alltid måttbeställa en som är lite snyggare och mer stryktålig än vad en träbänkskiva är. Jag måttbeställde min bänkskiva och jag väntade cirka 3 – 4 veckor innan jag fick den. Så var ute i god tid med att beställa skivan om du inte vill att din köksrenovering ska stanna upp i väntan på bänkskivan som du beställt, har du inte tid med detta så skulle jag rekommendera en träbänkskiva som du anpassar själv.
3. Montering av en bänkskiva
Här kan du läsa de olika stegen du behöver ta när du ska montera din bänkskiva. Har du en måttbeställd skiva kan du hoppa direkt till ”Tätning” i denna guide, detta då vi främst förklarar mätning och sågning i de första punkterna.
Hur sågar jag bänkskivan?
Du behöver först och främst en såg, antingen en maskindriven cirkelsåg eller en fogsvans. Jag skulle definitivt rekommendera en maskinsåg detta då kapningen blir mycket snyggare. Om du väljer en maskinsåg så se till att ha bänkskivans undersida uppåt när du sågar. Om du istället använder en fogsvans så ska du ha bänkskivans ovansida uppåt om du vill att kapningen ska bli så snygg som möjligt.
När du ska såga ut hål för diskhon så börjar du med att borra hål i kanterna på den utmätning du har gjort för din diskho, det är sedan i dessa hål som du börjar såga ifrån, använd en sticksåg till den här uppgiften. Byt ut bladet i din sticksåg så att det är helt nytt innan du börjar, det gör jag alltid när jag ska såga i visuellt utsatta material så att det bli så snyggt som möjligt.
Tätning
När det kommer till tätning så är det viktigaste att du tätar alla exponerade kanter av bänkskivan där vatten lätt tar sig in annars, kanterna in mot väggen eller de kanterna som uppstått i och med att du sågat ut för diskhon är kanter du ska täta, för detta ändamål kan du använda silikon.
Lister
För kanterna används lister som oftast följer med när du köper din bänkskiva, såga till listen och fäst fast den på kanten med hjälp av lim, detta behöver du givetvis inte tänka på om du har en skiva av granit utan det gäller endast när du jobbat med material i trä eller laminat. Detta gör man för att hela bänkskivan ska ha samma utseende och för att man ska slippa fula kanter som blir synliga.
4. Följ dessa underhållningstips för din bänkskiva
När ditt nya kök är på plats och bänkskivan ligger där den ska så måste du underhålla den och hålla dig till vissa råd för att du inte ska förstöra bänkskivan eller slita onödigt mycket på den. Skötselråden skiljer sig också givetvis mellan de olika materialen.
Laminat
Du bör vara extra försiktig med varma grytor och stekpannor men även vattenkokare och kaffekokaren då dessa även alstrar värme, använd därför alltid skydd under dessa för att vara på den säkra sidan. Det som kan hända om du inte vidtar dessa åtgärder är främst att det kan bildas väldigt fula märken på skivan och missfärgningar som är väldigt svåra att få bort.
Du sköter bäst om en laminatbänkskiva genom att tvätta av den med vatten, diskmedel och en trasa med jämna mellanrum säkerställ också att det inte tränger in vatten eller fukt i kanterna av bänkskivan mot väggen.
Trä
Bänkskivor av trä är känsliga för värme av förklarliga skäl, det som kan hända är att det uppstår väldigt fula märken på skivan om du utsätter den för allt höga temperaturer, skivan kan även fatta eld men i de fallen ska det till väldigt höga temperaturer under en längre tid. Du bör dock vara väldigt försiktig med att placera ett varmt kärl på en träbänkskiva även för korta stunder då trä väldigt snabbt blir missfärgat (svart/mörkt) som du kan se på bilden till höger.
Granit
En bänkskiva av granit är stryktålig och klara av mycket dock så uppstår repor enkelt och jag rekommenderar därför att vara försiktig med vassa föremål som exempelvis bestick, lägg dem inte direkt mot bänkskivan då det oftast är besticken som är tjuven i dramat när det bildas repor på granitbänkskivor.
För underhåll av din granitskiva så rekommenderas vatten + såpa och regelbundna tvättar.
Betong
Ett väldigt stryktåligt ämne som inte är direkt känsligt mot varma föremål då det har svårt att bli missfärgat eller bli repat av vassa föremål. Det som är bra med betong är att man kan reparera skador som uppstår ganska enkelt genom att fylla i mer beting över repor och sprickor eller missfärgningar för att på det viset få ett nytt skikt. Detta kräver givetvis att du använder samma betongtyp som användes för att tillverka skivan.
Det som betong kan bli missfärgat av är sura ämnen som apelsinjuice eller citron så var extra försiktig så att du inte spiller ut juicen på morgonen över skivan.
Kompositsten
Detta material är speciellt känsligt mot för mycket fett då materialet är poröst till ytan, regelbunden tvätt och användning av ett antifläckmedel hjälper dig att hålla skivan i toppskick.
Keramik
Är ett bra material för en bänkskiva då materialet är svårt att repa och står emot värme bra utan att det blir fläckar, nu rekommenderar jag inte att du ska ställa din varma stekpanna direkt på bänkskivan bara för det men det är bra att veta att detta material tål lite mer, men använd gärna underlägg ändå.
Tvättning görs lämpligast med såpa och varmt vatten.
Marmor
En bänkskiva av marmor är speciellt känslig mot fett och olja då de ganska enkelt kan skapa fula fläckar. Då bör därför regelbundet tvätta din marmorskiva helst direkt efter användning för att undvika detta problem.