I den här artikeln går vi igenom de olika typerna av skivmaterial som du kommer behöva när du bygger eller renoverar ett hem. Vi går igenom de vanligaste skivmaterialen deras priset samt användningsområde.
Jag brukar själv köpa mina byggskivor oavsett material på Byggmax, ni ser dem på bilden nedan för, klicka på bilden för att komma till butiken:
Köp ditt skivmaterial hos Beijer (Klicka på bilden)
Allt fler upptäcker hur givande och roligt det är att ägna sig åt inredning och att göra om hemma, och även att hitta på egna lösningar för hemmet. Oavsett om man bygger och inreder på hobbynivå, eller om man har det som yrke, så får man förr eller senare nytta av olika typer av skivmaterial. Det finns en hel del olika lösningar att titta på, och vad man bör välja beror på vad man ska ha det till och vilken budget man har. Det finns skivmaterial för alla ändamål och budgetstorlekar och genom att jämföra priser hos olika leverantörer kan man också se till att få bästa tänkbara pris på bästa tänkbara material.
Plywood – ett uppskattat material för olika användningsområden
Den kanske mest kända typen av skivmaterial är plywood, även känt under namnet kryssfaner. Det här är ett material som har många olika användningsområden, och för den som ägnar sig åt möbelbygge och inredning är detta ett omtyckt material. Den här skivan är tillverkad av tunna faner som är korslagda. De har limmats ihop med något som kallas fenolhartslim och man har sedan använt värmebehandling och pressat samman dem för att materialet ska bli så hållbart som möjligt. Det går att få tag på plywood i olika tjocklekar. För den som vill ha tunn plywood finns materialet att få tag på i så tunna tjocklekar som tre mm, medan den som behöver ett mer stadigt material kan hitta tjockare skivor på upp emot tre cm.
Beroende på vad man ska använda skivmaterialet till, används olika träslag vid tillverkningen av plywood. Detta är ett uppskattat material inom båtindustrin, men då krävs motståndskraftigt material, varför man ofta använder mahogny och teak för att ta några exempel. Möbelindustrin ställer andra krav, och där är björk exempel på ett träslag som ofta används. Inom byggnadsindustrin, där plywood också används, ser man ofta furu och gran som förekommande inslag i skivmaterialet.
Priset på detta material varierar beroende på tjocklek, butik och träslag, liksom kvalitet. Om man till exempel behöver 4 mm tjock plywood av furu med en längd på 2000 mm och en bredd på 1000 mm går detta att få för 150-200 kronor.
Spånskivor – ett billigare val
Spånskivor är ett skivmaterial som är billigare än plywood. Det består helt enkelt av sågspån som blandats med lim. Materialet pressas efter blandningen ihop till skivor. Spånskivor kan användas inomhus men bör ej användas utomhus eller på platser där det riskerar att utsättas för fukt. En spånskiva med måtten 12 x 1200 x 2500 mm går att köpa för mellan 90 och 95 kronor.
Man använder sig ofta av spånskivor när man till exempel ska bygga undergolv i huset, eller när man ska lägga nytt tak. Materialet är tätare än exempelvis plywood, och prisskillnaden bidrar också till att göra detta till ett populärt val för dessa ändamål.
Gips – för bygge av innerväggar och annat
Om du planerar att bygga en innervägg för att skilja av rummen i ditt hem är gipsskivor precis vad du behöver. Det kan även användas för att klä in balkar och pelare, och om du ska lägga kakel är gips perfekt att ha under. Användningsområdet för gips är stort och det faktum att det har en ljuddämpande effekt är naturligtvis också en bidragande orsak till att detta skivmaterial har blivit så populärt. Gipsskivor är också riktigt bra material att använda när det är dags att bygga ett innertak.
Vanliga gipsskivor går att köpa för cirka 70 kr/m2, men det finns även dyrare gipsskivor, om man exempelvis behöver våtrumsgips för badrum. Priset för våtrumsgips är betydligt högre, och man får då räkna med att betala cirka 320 kr/m2.
Det finns mycket positivt att säga om gips som skivmaterial. Det påverkas ytterst lite av temperaturväxlingar, vilket naturligtvis är positivt, och det påverkas inte heller speciellt mycket av fukt.
Våtrumsskivor av olika typer
Det finns en lång rad olika våtrumsskivor och gemensamt för dem alla är naturligtvis att de inte får vara känsliga för fukt. Man genomför grundliga tester på alla våtrumsskivor för att se att de uppfyller kraven, och testerna omfattar även mögelresistens och böjstyvhet. Efter testerna avgörs hur materialet ska förbehandlas för att bli så hållbart som möjligt.
Kakel, marmor och skiffer är exempel på våtrumsskivor som exempelvis används i badrum. Vissa skivor för våtrum har inbyggt tätskikt, och de som inte har det förbehandlas alltså för att uppfylla kraven.
Priset på våtrumsskivor varierar naturligtvis en hel del beroende på vilket material man väljer. Det finns till exempel kakelimitation av behandlat björkplywood som är relativt billigt. Detta material går att köpa för runt 215 kr/m2. Ett vanligt mått på dessa skivor är 11 x 600 x 2400 mm.
Är man beredd att betala mer kan exempelvis skiffer vara ett bra material. Detta går att köpa för cirka 550-570 kr/m2.
Våtrumsskivor är framtagna för att stå emot den fukt som uppstår i såväl kök som badrum, och kan alltså placeras intill duschar och badkar samt handfat.
Hyllplan för inomhusbruk och utomhusbruk
Hyllplan används flitigt både inomhus och utomhus och det finns i flera olika utföranden och av olika material. Det går att köpa hyllplan med innerkärna av spånskiva men det finns också hyllplan som är tillverkade av massiv ek. Vad man ska välja beror på vart man planerar att använda hyllorna och till vad de ska användas. Det gäller till exempel att fundera över om hyllplanet kommer att utsättas för fukt, om det ska hålla för tung belastning och om man vill att det ska vara ytbehandlat och blankt eller liknande.
Hyllplan används ofta i garderober inomhus, men också i förråd utomhus. Tillverkningen av ett hyllplan kan till exempel gå till så att man tar trälameller och limmar samman dem till en solid hyllplan. Vissa varianter är redan ytbehandlade vid köp, medan andra behöver ytbehandlas med olja eller lack, alternativt målning innan man använder dem.
Priset på hyllplan avgörs naturligtvis av material. Det går till exempel att köpa obehandlat hyllplan av ek med måtten 18 x 150 x 1200 mm för cirka 100 kr. Det finns också betydligt dyrare alternativ. Vill du till exempel ha hyllplan med kärna av spånskiva och beläggning av melaminfilm kan du köpa en sådan med måtten 18 x 2480 x 600 mm för cirka 200 kronor.
MDF och OSB
MDF är i själva verket en förkortning för Medium Density Fibreboard, vilket är en träfiberskiva som främst används för tillverkning av innerdörrar, ytterdörrar och även köksskåp och andra inredningsdetaljer. Det material som används för tillverkning av MDF är barrträ. Ett vanligt mått på en MDF-skiva är 19 x 595 x 2440 mm och priset för en sådan skiva är vanligtvis cirka 280 kr.
OSB-skivor används främst för inredningsdetaljer samt till golv, väggar och inomhustak. Man använder träfibrer vid tillverkningen och dessa fibrer binds samman med vax och syntetbindemedel. Förkortningen OSB står för Oriented Stand Board, och ett vanligt mått är 11 x 897 x 2440 mm, för vilket man vanligtvis får betala cirka 150 kronor.
Det finns en mängd olika skivmaterial för olika syften, och innan man sätter igång med sitt bygge eller konstruktion är det viktigt att man går igenom egenskaper för olika material. På det sättet kan man vara säker på att få det material som passar bäst till just det ändamål som det är tänkt att användas till.