Regeringen gick ut med ett pressmeddelande den 6 februari där de framförde att de vill förenkla reglerna för byggnation små bostadshus och utbyggnationer av hus. Detta beslut lämnades över till lagrådet den 6 februari 2014 och reglerna förväntas träda i kraft den 2 Juli 2014, remissen kallas för ”Nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov”
Detta är givetvis goda nyheter för oss snickare, alla regler som förenklar för gemene man att bygga ut eller bygga nytt innebär mer jobb till oss. Men hur ser de nya reglerna ut mer ingående, behöver man inte ha något som helst tillåtelse för dessa byggnationer i framtiden? Låt oss ta en titt på det och fler frågor som man kan tänkas ha här nedan för.
Vilken typ av byggnationer är det mer exakt dessa nya regler gäller?
De typer av byggnationer som omfattas av dessa nya regler är:
– Tillbyggnad av upp till 2 takkupor
– Utbyggnation av befintligt hus upp till 15 kvadratmeter
– Nybyggnation av ett litet bostadshus på upp till 25 kvadratmeter
– Inredning av en redan befintlig bostad (men som inte finns i detaljplanen)
Har jag använt min ”kvot” om jag bygger ett litet bostadshus på 25 kvadratmeter?
Efter jag analyserade förslaget mer ingående var detta en fråga som jag kom och tänka på och det svar som ges i remissen är att det gäller ett litet bostadshus med den angivna storleken men det ska dock tilläggas att de nuvarande reglerna som gäller för friggebodar behålls och du kan därför bygga båda dessa på din tomt utan att behöva ett bygglov. Det föreslås även bli okej att ”stycka” upp de 25 kvadratmeter som gäller för bostadshuset på en friggebod på en annan plats på tomten, om så önskas. Ett sådant upplägg kan exempelvis se ut på det viset att man väljer att bygga ett litet bostadshus på 20 kvadratmeter och man får därför över 5 kvadratmeter som man kan bruka till ett litet förråd eller en till friggebod på tomten.
Hur ser måttrestriktionerna för nya småbostäder ut?
Förutom de redan nämnda storleksmåtten vad det gäller arean på byggnaden så ger regeringen ytterligare några riktlinjer om hur byggnaden får utformas och de måtten som gäller är en nockhöjd på 4 meter och dessutom att byggnaden inte får ligga närmare än 4,5 meter från granntomten, om du vill bygga närmare än det så måste du ha grannens godkännande och det är då helt okej.
Så är det bara att börja bygga?
Nej riktigt så enkelt är det inte eftersom att reglerna ser olika ut beroende på vilken byggnation du vill genomföra. När det kommer till upprättandet av en ny liten bostad säger förslaget att du måste anmäla den nya byggnationen till din kommuns byggnadsnämnd om det är tänkt att någon skall bo där, du behöver dock inte få ett godkännande utan det enda du behöver göra är att anmäla byggnationen.
Ska du däremot bygga en eller två takkupor så är det bara att sätta igång, här behöver du nämligen inte ett bygglov eller ens göra en anmälan. Så sätt igång!
Om du däremot funderar på att inreda en del av din bostad som inte ingår i detaljplanen så behöver du anmäla detta till byggnadsnämnden men du behöver inget godkännande. Ett exempel på detta kan vara om du vill inreda din källare eller din vind så att dem kan användas för boende.
Vad innebär det här förslaget
Jag som snickare tycker givetvis att förslag som detta är rena rama mumman, det är svårt att gissa hur många nya jobb man kommer att få när detta förslag träder i kraft men jag är säker på att jag kommer att se en uppsving av något slag när det kommer till dessa typer av byggnationer. Jag återkommer givetvis längre fram när jag har lite mer statistik på detta så att säga. Att bygga en stuga på en tomt är ett finjobb enligt mig då man inte behöver sätta upp jobbiga ställningar och det är ett jobb där man snabbt ser resultat, så vi får hoppas att det trillar in lite finjobb framöver. Tack regeringen!
Vad innebär det att göra en anmälan istället för att söka om bygglov?
Det finns redan idag olika byggnationer och rivningar som omfattas av anmälningsplikten istället för reglerna om bygglov, det betyder att de nya typerna som kräver anmälan som jag diskuterat ovan ska gå till på samma sätt som redan är angett. En anmälan till byggnadsnämnden regleras i: Plan- och byggförordning (2011:338) 6 kap 5,6,7 §§ det är troligt att anta att det är just till dessa paragrafer som de nya typerna av byggnationer kommer att tillskrivas. Utifrån dessa paragrafer kan man utläsa att en anmälan till din kommunala byggnadsnämnd ska innehålla följande information.
– Uppgifter om fastighetsbeteckningen
Här ska du ange de korrekta uppgifterna för din fastighet.
– Uppgifter om byggherren såsom namn och adress på denna.
– Tidpunkter
Här ska du ange vilken tidsplan du har för projektet.
– Kontrollansvarig
Om det behövs en kontrollansvarig för byggnationen så ska du även ange information om den personens/företagets organisationsnummer.